Achtergrond

Flauwvallen

31 juli 2019

Petra, haar man Jan en dochter Lisa verhuizen naar de andere kant van het land. Jan heeft een nieuwe baan. Joris, hun zoon, gaat nog niet mee. Hij is verstandelijk beperkt en blijft nog op zijn woonvoorziening. Wel gaat Petra op zoek naar een nieuw plekje voor hem, dicht bij hen in de nieuwe buurt.

flauwvallen

Petra belt en mailt wat af. Ze vult stapels formulieren in voor onder andere de gemeente en zorginstellingen. Petra is de hemel te rijk als ze Joris kan inschrijven bij een geweldige locatie om de hoek van hun nieuwe huis. Er is echter één nadeel. Er is (nog) geen plek. Joris komt op de wachtlijst… En hoe lang het gaat duren voordat er een plek vrij komt, kan niemand haar vertellen.

Veel andere locaties zijn er niet in de nieuwe buurt. Eén voor 40+, emb, een kind-locatie en enkele locaties voor mensen met een lvb waar het IQ van Joris net te laag voor blijkt. Kortom, de puzzel past nog niet.

Petra blijft op en neer reizen naar Joris aan de andere kant van het land. Ze ziet Joris nu één keer in de twee weken. Geld en tijd staan in de weg om hem zo vaak te zien als voorheen.

Weken en maanden gaan voorbij.

Ze mist haar zoon elke week een beetje meer. Petra schaamt zich, als ze wenst dat een bewoner komt te overlijden, zodat ze Joris eindelijk weer in de buurt krijgt. Na drie jaar komt er geweldig bericht. Er is een plek vrij, eindelijk! Petra kan haar geluk niet op. Ze vult direct allerlei formulieren in om de overplaatsing van haar zoon rond te krijgen. De plek kan namelijk maximaal één maand voor haar zoon ‘vastgehouden’ worden.

Ze brengt de formulieren persoonlijk langs. Ze ontdekt dat alle vier de medewerkers, die ze kende van het oriënterende gesprek drie jaar geleden, er niet meer werken. Jammer, want ze had zo’n klik met ze. Twee dagen later ziet Petra het nummer van de locatie op haar mobiel verschijnen. Vol enthousiasme neemt ze de telefoon op.

Het gesprek is kort.

Joris past niet meer in het profiel van de locatie.

Petra valt flauw…..

Karin Volkers is coördinator Kennis en Wetenschap van Stichting Philadelphia Zorg

Karin Volkers Blogger

Deze pagina is een onderdeel van: