Achtergrond

God only knows

31 januari 2018

Muziek maakt mij emotioneel.  Dat was al zo voor voordat ik in juli 2016 een harstilstand kreeg en dat is zo gebleven. In het Madrileense ziekenhuis waar ik in 2016 na mijn hartstilstand belandde, reageerde ik heel sterk op het nummer God Only Knows van The Beach Boys.

bladmuziek en piano

Een prachtige song, die me tot huilen bracht op een moment dat ik niet eens kon praten. Ongeveer een half jaar later, tijdens het revalidatieproces, zag ik hetzelfde  gebeuren bij mijn vrouw. Dat was tijdens de begrafenis van mijn vriend Willem, die aan kanker was overleden. Ook toen werd God Only Knows gedraaid en vrouw herinnerde zich het moment waarop die emotie in dat Spaanse ziekenhuis loskwam. De tranen kwamen toen bij haar weer tot leven.

Op internet lees ik dat de Leidse psychologe Rebecca Schaefer al sinds haar jeugd is gefascineerd door wat muziek doet met menselijk brein. ‘Muziek is mijn tweede grote passie.’, zegt ze. ‘Ik wilde weten hoe de activiteit van de hersenen is bij het waarnemen en het je voorstellen van muziek, en of je die kennis wellicht kunt gebruiken om patiënten te helpen.’ Muziek voel je in je lichaam en je gaat ook meebewegen, voegt Erik Scherder daar aan toe. Hij is breinwetenschapper,  bekend van theatercolleges en bijvoorbeeld zijn bijdragen aan het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Hun verhalen klinken letterlijk als muziek in mijn oren.

Terug naar wat  muziek met mijn emoties doet. The Beach Boys zingen meerstemmig en klinken als klokken. Ik houd ook van de warme stem van Karen Carpenter van zangduo The Carpenters. Eigenlijk ben ik stinkjaloers op mensen die prachtige stemmen hebben. Sfeer is ook heel belangrijk bij muziek voor mij. Het nummer Calypso van John Denver bengt mij in de sfeer van de zee, net als Summer Breeze van Seals and Crofts. Nummers die me doen denken vrolijke zomeravonden en de liefde. Ik ga ze zo weer opzetten. ‘Music was my first love and will certainly be my last’.

Journalist Frans Regtien schrijft in deze rubriek over zijn dagelijks leven en zijn revalidatie na zijn hartstilstand in 2016.

Frans Regtien Journalist

Deze pagina is een onderdeel van: