Achtergrond

When I’m sixty four

30 september 2018

Mijn geheugen is een issue voor me, omdat ik sinds mijn hartstilstand moeite heb met uit het hoofd onthouden en navertellen wat ik heb gedaan. Mijn agenda is wat dat betreft een bijbel voor me. Ik schrijf daarin bijvoorbeeld op wat ik dan heb gedaan of wat ik van plan ben de komende dag te gaan doen. Het is voor mij erg moeilijk om dat uit mijn blote hoofd te onthouden en te vertellen.  Kijkend in mijn agenda ben ik  goed in staat op die manier greep op mijn leven te krijgen.

vier beelden wandelen

Ik stel dus vast dat ik moeite heb om dingen te onthouden en leg een verband met de hartstilstand. Maar is dat altijd wel zo? Is dat verband er altijd wel? Of komt het gewoon door de leeftijd? Als je ouder wordt gaat je geheugen sowieso achteruit. Ik ben 64 jaar oud nu. Hoe weet ik dat? Voor het onthouden van mijn leeftijd gebruik ik muziek.  Het nummer When I am sixty four van de Beatles is voor mij een hulpmiddel.

Trainen van mijn geheugen doe ik onder andere bij Boogh, de instelling waar ik enkele dagen per week verblijf. Bijvoorbeeld door het spelletje Memory. Of in de conversatiegroep. Ik heb mezelf daarin de taak gegeven om een samenvatting te maken van de verhalen die anderen over zichzelf vertellen. Daarbij stel ik aanvullende vragen. Een aloud middel uit mijn oorspronkelijke vakgebied, de journalistiek, dat ik daarvoor uit de kast haal.

Ik ben twee en een halve week op vakantie in Duitsland geweest. Hoe onthoud ik wat ik heb meegemaakt, zodat ik dat aan anderen kan vertellen? Ik heb een dagboek gemaakt van wat ik heb bezocht en gedaan en meegemaakt. En natuurlijk zijn er de foto's en filmpjes die ik op mijn mobieltje heb opgeslagen. Deze hulpmiddelen gebruik ik steeds meer om  mijn geheugen te trainen.

Soms ben ik geneigd  gefrustreerd te raken als ik merk dat ik dingen niet meer zo goed kan onthouden. Hoe heet die man ook alweer, die ik net op de televisie zag? Ik kan niet meer op de naam komen van de presentatrice van Zomergasten.  In mijn oude vak, de journalistiek dus, was het gesneden koek, dat soort zaken. Mijn vrouw roept wel eens nu: lekker belangrijk! Ik moet aanleren daar niet zo mee bezig te zijn. Maar irritant is het soms wel, dat ik niet meer uit mijn hoofd zo snel op feiten kan komen. Overigens heet de presentatrice Janine Abbring. Dat is natuurlijk zo op te zoeken.

Journalist Frans Regtien schrijft in deze rubriek over zijn dagelijks leven en zijn revalidatie na zijn hartstilstand in 2016.

Frans Regtien Journalist

Deze pagina is een onderdeel van: