Achtergrond

Hoe digitaal vaardig ben je?

28 juli 2016

Sanne van der Hagen maakt deel uit van het ontwerpteam van Noxqs (No excuse), een ict-bedrijf dat apps en websites ontwikkelt voor de gehandicaptenzorg.

Tiny Bots

Een klein robotje waarvan je gewoon mag vergeten dat hij in je woonkamer staat. Dat is Tinybot. Het robotje is te ‘verstoppen’ als kamerplant of als charmant mannetje in je vensterbank. Bedoeld om mensen met dementie te helpen in hun dagelijkse verrichtingen. De Tinybot helpt je natuurlijk herinneren wat je vergeten was. Maar je familie kan er ook wat mee. Bijvoorbeeld de robot een sms sturen dat ze onderweg zijn. Zo kan de robot je vertellen dat je dochter op bezoek komt. De komende maanden wordt Tinybot ook getest in de gehandicaptenzorg.
#tinybots.nl #prijs onbekend #zelfredzaamheid #dementie #robot

Frebble

Soms is het ongelooflijk spannend als iemand die belangrijk voor je is, niet in de buurt is. Dat is een gevoel wat we allemaal kennen. Voor mensen met een beperking kan het een ondraaglijke spanning geven. Frebble biedt daar een mooie oplossing voor. Je kunt het kleine apparaatje in je hand houden en iemand anders doet dat op afstand ook. Knijp je in de frebble, dan voelt de ander dat. En knijpt de ander terug? Dan voel jij dat ook. Zo ben je toch een beetje samen. Nog niet in Nederland te krijgen, om in de gaten te houden dus!

Welke app is ok?

In het landschap van appstores heeft er weer een nieuwe zijn intrede gedaan: de GGD App Store. De appstore is nog niet zo lang in de lucht en heeft dus nog geen honderden apps in de store. Wèl worden de apps uitgebreid getest en beoordeeld. Zo weet je altijd of een app betrouwbaar is, wat er met je gegevens gebeurt en hoe betrouwbaar de informatie in de app is. Een om toe te voegen aan je lijstje ‘plekken om geschikte apps te zoeken’.
#ggdappstore.nl #website #gratis #apps #Android #Apple

Hoe staat het met jouw digitale vaardigheden? Doe de zelftest.

Digitale vaardigheden zijn onontbeerlijk in je dagelijkse werk, ook als je zorgmedewerker bent. Maar hoe gaat het nu met de gemiddelde digitale vaardigheden van zorgmedewerkers? Daar kun je achter komen als je deze zelftest doet. De test is gericht op wat je zegt dat je weet (niet op wat je daadwerkelijk kan). Na het invullen krijg je een persoonlijk advies. Alle resultaten worden anoniem meegenomen in een grootschalig onderzoek naar digitale vaardigheden in de zorg. De zelftest is ontwikkeld door onderzoekers van Kenniscentrum Publieke Zaak aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in samenwerking met diverse zorginstellingen uit de Zorgalliantie. #bit.ly/zelftestdigitalevaardigheden #website #gratis #digitalevaardigheden

En hoe gaat het met de digitale vaardigheden van jouw cliënt?

Op dit moment is er veel aandacht voor mediawijsheid en kwetsbare jongeren. Onder andere door de subsidieregeling van Mediawijzer.net. Veel is op dit moment in ontwikkeling. Iets dat er nu al is: een bordspel, filmpjes, e-learning en factsheets van Philadelphia: philadelphia.nl/online. Maar ook internationaal is er aandacht voor deze doelgroep. Safesurfing.eu maakt video’s voor mensen met een verstandelijke beperking over veilig internetten. Beschikbaar in vijf talen (helaas niet in het Nederlands). Wèl super handig voor iedere begeleider die zijn/haar cliënt op weg wil helpen!