Hoogleraren op Twitter

Alle zeventien hoogleraren die actief zijn in de gehandicaptensector stellen zich op woensdag 22 mei voor via @tdschrftMarkant, het twitteraccount van Markant. In maximaal 140 tekens, inclusief hun naam, leggen zij uit waarom hun onderzoek belangrijk is voor de praktijk.

Markant verzocht de hoogleraren een tweet te schrijven, omdat het tijdschrift in het juninummer aandacht besteedt aan kennisontwikkeling. De VGN heeft een nieuw kennisbeleid ontwikkeld en - samen met MEE Nederland, Vilans en ZonMw - een Kennisagenda Gehandicaptensector opgesteld.

Ook is de VGN, onder de noemer ‘Krachten bundelen’ samen met hoogleraren plannen aan het smeden voor een nieuw onderzoeksprogramma. Het ZonMw-programma Verstandelijke Beperkingen en twee andere programma’s lopen momenteel af.

Uit de verschillende initiatieven waarbij de VGN betrokken is, blijkt dat de vermaatschappelijking grote gevolgen heeft voor de behoefte aan kennis en onderzoek binnen de sector. Nu het eigen netwerk van mensen belangrijker wordt en de ondersteuning vaker plaatsvindt vanuit gewone maatschappelijke voorzieningen, bezinnen professionele zorgaanbieders zich op de manier waarop zij hun specifieke deskundigheid kunnen inbrengen.

Opvallend in de tweets is, dat vier hoogleraren aandacht vragen voor biomedische kennis, wat ook een thema is in de Kennisagenda. Ook blijken meerdere hoogleraren onderzoek te doen naar de professionele ondersteuning zelf.

De tweets verschijnen morgen in alfabetische volgorde, tussen 10.30 en 12.00 uur. In het juninummer, dat volgende week verschijnt, worden de hoogleraren geportretteerd dor tekenaar Karel Kindermans.