Achtergrond

‘Ik ken mijn hersens niet’

27 maart 2019

Rinkeldekink is geschreven door Martine Bijl, een bekende Nederlandse actrice, schrijfster en presentatrice die in september 2015 een hersenbloeding kreeg. In dit boek neemt zij je mee in hoe het voelt wanneer iemand anders stiekem naar binnen sluipt en zomaar je brein in kruipt.

foto van boom uitgesneden in de vorm van hersenen

De boodschap in het boek betreft de chaos waar je als mens in terecht kunt komen na een hersenletsel. Vooral dat niets meer is wat het lijkt en de vanzelfsprekendheid zomaar totaal verdwenen kan zijn. Dat je gelukkig kunt zijn, succesvol, je hebt alles op de rit en je leeft je leven totdat er zomaar ‘achter je ogen een ballonnetje knapt en beton porselein wordt’, aldus Martine.

Een  meeslepend, zeer indrukwekkend  verhaal dat  door de bijzondere en humoristische manier van schrijven licht en prettig leest. Zonder gene schrijft zij over decorumverlies, verval, delier maar ook over verzet, ontkenning, relaties en over E.T. Om minder bang te zijn voor de chaos die haar hoofd is binnengeslopen (‘Ik ken mijn hersens niet’), duidt zij deze aan met de naam van de ‘buitenaardse oudemannetjespuber’ uit de film van Steven Spielberg. Een andere ongewenste bezoeker is de Zwarte Deken.

Het boek leest ondanks het heftige verhaal gemakkelijk. Ik  ben van mening dat iedereen die hetzelfde is overkomen of wellicht nog gaat overkomen er kracht en positiviteit uit kan putten. Het is ook een interessant boek voor iedereen die dagelijks te maken heeft met mensen met hersenletsel. Het verhaal vertelt jou dat toeval bestaat en dat het kunnen behouden van  regie en autonomie over je eigen leven enorm van belang is om er als mens toe te blijven doen. Het leert je als hulpverlener leert hoe het daadwerkelijk is en voelt als je dit doormaakt. En dat je als professional nooit de hoop weg mag halen bij de patiënt.

Een inkijkje in de ziel van een toevalstreffer. Het zal je maar gebeuren. Martine Bijl  is in staat de lezer er uiteindelijk van te overtuigen dat het mogelijk is om te kijken vanuit kansen en dat dit – als je dat lukt - bijdraagt aan een positiever herstel.

Conny Cramer is regiomanager bij Boogh.

Martine Bijl, Rinkeldekink. Amsterdam/Antwerpen Atlas 2018.

Deze pagina is een onderdeel van: