Achtergrond

Innovatief hulpmiddel: 'Ik kan nu zelf bepalen hoe snel ik eet'

16 december 2021

Het liefst doet Stephan van der Heyden (33) alles zelfstandig, maar vanwege zijn spasme is zelfstandig eten een uitdaging, vertelt hij. Een nieuw eethulpmiddel biedt uitkomst.

Een man houdt een verlengde lepen vast boven een bord met eten en kijkt lachend in de camera
Stephan van der Heyden met zijn Neater Eater, Sarkow eethulp. Foto door Angeliek de Jonge.

Voorheen kreeg Stephan bij zijn maaltijden hulp van de begeleiding op zijn woonlocatie van InteraktContour in Nunspeet. Sinds hij gebruik maakt van een Neater Eater, Sarkow eethulp kan hij weer zelfstandig eten: zelf het eten van zijn bord scheppen en naar zijn mond brengen, zelf bepalen hoe snel hij eet. De verlengde lepel kan Stephan van voor naar achteren en van boven naar beneden bewegen, en het bord kan hij draaien. ‘Alleen het vlees moet gesneden worden’, vertelt Stephan.

Ruime keuze eetrobots

‘Eethulpmiddelen en eetrobots (die het eten ook naar de mond brengen), bestaan er in allerlei soorten en maten’, vertelt Herma Grupstra, adviseur e-health van InteraktContour. ‘Die ruime keuze is fijn. Het komt echt aan op maatwerk. Elke keer realiseren we ons weer hoe goed e-health hulpmiddelen kunnen bijdragen aan de zelfredzaamheid van cliënten. En hoe fijn zij het vinden om zelf te kunnen eten. Uit een pilot binnen onze organisatie bleek bovendien dat de eethulpmiddelen onze zorgverleners een tijdsbesparing opleveren: een half uur tot driekwartier per maaltijd.’

Markant

Dit artikel komt uit de innovatierubriek van Markant nummer 4 2021. Het volledige nummer van Markant vindt u hier. 

Een bord met eten met de Neater Eater, Sarkow eethulp erboven
De Neater Eater, Sarkow eethulp. Foto door Angeliek de Jonge.
Angeliek de Jonge Fotograaf en tekstschrijver

Deze pagina is een onderdeel van: