Achtergrond

Kort nieuws uit de gehandicaptenzorg

16 december 2013

Wehelpen - Initiatiefnemer Coen van de Steeg van Wehelpen is winnaar van Come Together. Hij mag de eerste TEDTalk van TEDxBinnenhof 2014 houden. ActiZ, PGGM en Microsoft willen hiermee innovaties in de zorg een platform geven.

Doventolk - Het Dovenschap vindt dat bij evenementen van de (semi)overheid altijd een doventolk moet worden ingezet. Dat moet dan wel een gecertificeerde tolk zijn, die de gebarentaal beter beheerst dan de veelbesproken tolk bij de begrafenis van Nelson Mandela.

WMO – Beroepskrachten en vrijwilligers zien de voordelen van de nieuwe WMO, maar in de praktijk zien ze nog geen grotere deelname van hun clienten aan de maatschappij. Ook weten cliënten nog niet altijd waar ze aan toe zijn. Dat blijkt uit een peiling van Movisie.

Toezicht - Het verscherpt toezicht bij de William Schrikker Groep is opgeheven. De kwaliteit van het  risicomanagement is inmiddels voldoende verbeterd, stelt de Inspectie Jeugdzorg.

Joost - De Utrechtse thuiszorgorganisatie Joost Zorgt heeft van het Financieele Dagblad de Gouden Gazelle Award gekregen voor snelstgroeiende middelgrote organisatie. Joost Zorgt begon in 2005 met één klant: directeur Joost Nauta zelf.

Prijs - Bartiméus heeft de ODAS prijs voor kinderoogheelkunde gewonnen voor excellente onderzoeksresultaten, onder meer naar nachtblindheid bij kinderen. Aan de prijs is 10.000 euro verbonden.

PlurynWerkt - Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij PlurynWerkt.nl terecht om snel een droombaan te vinden in de samenleving. De organisatie kan scholing, werk en begeleiding bieden.

Meer werk - UWV en MEE Nederland gaan nauwer samenwerken om de kans op passend werk voor jongeren met een arbeidshandicap te vergroten. Ze helpen vooral de overgang van opleiding naar werk te verbeteren.

Lespakket - Met een nieuw lespakket van de Nederlandse Stichting voor het gehandicapte kind kunnen leerlingen op de basisschool ervaren hoe het is om een handicap te hebben. Weet je de weg te vinden in school met een blinddoek om?

Buurtcirkel - Kwetsbare burgers die bij elkaar in de buurt wonen en elkaar helpen. Dat is een buurtcirkel. Pameijer begint er binnenkort mee. Vrijwilligers leggen het contact en er is een link naar een professional. In Engeland vergroot de cirkel de samenhang in de wijk.

Staar - Oogartsen van het Oogziekenhuis Rotterdam hebben in Kaapverdië 28 kinderen aan staar geopereerd. Zij kunnen weer zien en hebben zo meer kans op een goede toekomst.

Quli – Vier gehandicaptenzorginstellingen hebben het niet-commerciële gezondheidsplatform Quli.nl opgericht. Cliënten kunnen er hun zorg zelf regisseren. Het platform staat open voor andere zorgorganisaties.