Achtergrond

‘massale problemen bij jongeren vragen Europese aanpak’

12 februari 2013

Vijftien tot twintig procent van de Europese jongeren lijdt aan mentale problemen of gedragsstoornissen, zoals hevige angst, depressie, eetstoornissen en zelfmoordgedachten. Deze groep is zo omvangrijk dat hun problemen uitgroeien tot een maatschappelijk en economisch probleem. Dat beweert een team van artsen in Brussel.

Zij hebben met een groep specialisten uit heel Europa ‘Action for Teens’ opgericht, dat streeft naar goede opvang en preventie voor deze groep jongeren in heel Europa. De bestaande structuren zijn onvoldoende ingesteld op de behoeftes van adolescenten, vinden de deskundigen.

Adolescentenhuizen
Daarom zou een netwerk van ‘adolescentenhuizen’ moeten worden ingericht, speciaal voor jongeren. De laatste kennis over het opgroeiende brein en moderne diagnostische methodiek zou daar direct beschikbaar moeten zijn. Onlangs brachten de initiatiefnemers hun plan onder de aandacht van het Europees Parlement met een internationale conferentie. Gevolgen van de massale problemen bij jongeren zijn schooluitval, geweld, drugsgebruik en delinquent gedrag – allemaal symptomen van de moderne samenleving. Volgens de organisatoren van het zorg- en ondersteuningsnetwerk hebben Europese politici serieuze belangstelling voor hun initiatief.