Achtergrond

Media

Vier interessante publicaties over mensen met een beperking en hun ondersteuning.

Moeder

‘Godsgeschenk’ is de betekenis van de naam Jesse. Het kostte zijn vader en moeder dan ook heel wat moeite om hun kinderwens te vervullen. Zijn geboorte was en is een godsgeschenk, ook al liep alles heel anders dan bij andere kinderen. Moeder Monique beschrijft in dit boek het nog korte leven van hun zoon (8) die een verstandelijke beperking en tal van andere aandoeningen blijkt te hebben. Naarmate hij ouder wordt krijgt Jesse steeds meer woedeaanvallen: onbegrepen gedrag. Twee jaar geleden werd het zeldzame ZZTK-syndroom bij hem ontdekt. Na een onvermijdelijke zoektocht door zorg- en onderwijsland, stopte moeder in 2016 met werken om zelf full time voor haar zoon te gaan zorgen. En daar eindigt ook het boek. Hoe het verder is gegaan, lezen we misschien in deel twee.

Monique Lutgens-Blom, En toen kwam Jesse. Leeuwarden, Elikser, 2018. ISBN 978-94-6365-058-8. Prijs 24,50 euro.

Superdivers

In de huid kruipen van iemand die uit een andere cultuur komt - in dit boek heet dat ‘meervoudig kijken’. Het is geschreven voor studenten van sociale studies of mensen die al werkzaam zijn in het sociaal werk. Een andere cultuur is hierbij een breed begrip. Het gaat niet alleen om mensen die uit andere landen komen, maar ook over mensen van verschillende leeftijden, sekse of geaardheid. Sinds 2007 is dan ook het begrip ‘superdiversiteit’ geïntroduceerd. Een begrip dat de demografische verandering beschrijft naar een samenleving waarin geen enkele groep meer dominant is. Dit boek bevat talloze methoden, gespreksvormen en modellen om recht te doen aan de diversiteit in het sociaal werk. Aangevuld met een enorme rijkdom aan achtergrondinformatie en beeldmateriaal op een bijbehorende website.

Marian Dries, Martha van Endt-Meijling, Met nieuwe ogen, Meervoudig kijken en verbinden in het sociale domein. Bussum, Coutinho, 2018. ISBN 978-90-469-0581-4. Prijs 34,50 euro.

Weldadigheid

21 juni 1961 was een zwarte dag voor Hoeve Boschoord. Een gevluchte bewoner wurgde een taxichauffeur. Het doet denken aan de zaak Anne Faber en laat zien hoe actueel geschiedenis kan zijn. Die geschiedenis van Hoeve Boschoord begint al in de negentiende eeuw. Nederland was in verval en er heerste grote armoede. De Maatschappij van Weldadigheid wilde daar iets aan doen en kocht vanaf 1818 grote stukken land om daar ‘paupers’ te huisvesten: landlopers, bedelaars en weeskinderen. Boschoord in Drenthe was de laatste van zeven ‘koloniën van Weldadigheid’.
Dit boek concentreert zich op wat na 1950 plaatsvond, toen Boschoord een internaat werd voor ‘asociale debielen’.  De terminologie veranderde daarna in rap tempo. Uiteindelijk biedt de organisatie opvang en begeleiding aan mensen met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen.

Jos Verhagen, Boschoord, Het onvoltooide voltooien. Zwolle, Trajectum, 2018. ISBN 978-90-828177-1-3. Prijs 39,95 eruro. Verkrijgbaar via trajectum.nl.

Humkessoep

Eten in de Anna Hoeve. Het is inmiddels een begrip geworden in Doetinchem. Cliënten van Elver doen de inkopen, helpen met voorbereiden van het eten en dekken de tafels.  Steeds meer buurtbewoners schuiven aan en kunnen iedere veertien dagen genieten van een lekkere maaltijd voor een zacht prijsje. De deelnemers van de dagbestedingslocatie Anna Hoeve hebben zelf ook lol in het samenzijn met buurtbewoners en het voorbereiden van de maaltijden.
De gerechten die op tafel komen, vallen zo in de smaak dat stagiaire Patrycja Lugowska op het idee kwam een kookboekje samen te stellen.  Het is inderdaad om van te watertanden: Twentse humkessoep, gehaktgoulash met rijst en boontjes, of hete bliksem van zoete aardappel met sudderkippendijen, om maar wat te noemen. Voorgerechten, hoofdgerechten, toetjes en bijgerechten maken van dit boekje een ‘complete maaltijd’.

Patrycja Lugowska, Kookboek Anna Hoeve. Doetinchem, Elver, 2017. Prijs 5,00 euro. Verkrijgbaar bij Elver: telefoon 0314-344 760, of via e-mail: annareintjesbenb@elver.nl.