Achtergrond

Media

Vier interessante publicaties over mensen met een beperking. 

opgevouwen boek

Autisme

‘Vaak wordt gezegd dat het ons, mensen met autisme, ontbreekt aan inlevingsvermogen en begrip voor emoties van anderen. Maar naar mijn idee zijn mensen met neurotypische hersenen niet geweldig goed in het aanvoelen van ónze emoties.’
Het is één van de vele eyeopeners in dit boek dat een diepgaande inkijk geeft in het leven van iemand met autisme. Dit is het tweede werk van deze Japanse auteur (1992) die een ernstige, non-verbale vorm van autisme heeft. Met veel oefening heeft hij geleerd te communiceren door zinnen uit te typen op een zelf verzonnen ‘alfabetraster’. Dit boek is geschreven met dit raster, maar ook met een laptop met daarop een speciaal programma om tekst in Japanse karakters om te zetten. Een ingewikkelde procedure, waar je niets van merkt want dit boek leest als een trein.
‘Dankzij de taal kunnen mensen - en die alleen - zich inleven en verdiepen in de gevoelens van anderen. Wat een bijzondere verworvenheid is dat toch.’

Naoki Higashida, Zeven keer vallen, acht keer opstaan. Amsterdam Meulenhoff 2018. ISBN 978 90 290 9281 4. Prijs 18,99 euro.

Privacy

Praat alleen over cliënten of collega’s achter gesloten deur. Zo hou je een gesprek vertrouwelijk. Over je werk en cliënten praten via sociale media, dat doe je helemaal niet. Cliënten, familie en medewerkers hebben bovendien het recht op inzage in hun dossier en mogen daarin informatie laten wijzigen of verwijderen.
Toen op 25 mei 2018 de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) inging, zorgde dat voor veel vragen en ook onrust. In de AVG staat hoe organisaties moeten omgaan met persoonsgegevens en informatieveiligheid. Dit boekje geeft antwoord op de belangrijkste privacy-vragen en dan wordt duidelijk dat het vooral om gezond verstand gaat. De brochure is gemaakt door het bedrijf Power of 4, dat zorgorganisaties helpt met privacy en gegevensbescherming.
Het kan op maat gemaakt worden voor individuele zorgorganisaties met een eigen vormgeving en huisstijl en kleine aanpassingen in de tekst. Abrona, Dichterbij, Bartiméus en SIZA zijn enkele organisaties die al een eigen versie hebben.

Aandacht voor privacy. IJsselstein Power of 4 2018. Bestellen via Suzanne van Ooijven van po4.eu.

Afasie

Je wordt wakker en je kunt niet meer zeggen wat je wilt. Je kunt domweg de woorden niet meer kunnen. Ze zitten in je hoofd, maar komen er niet uit. De hersenaandoening afasie heeft een grote invloed op alle betrokkenen. Tijd is het grootste struikelblok voor mensen met afasie. Alles moet snel in de zorg en dat is funest voor deze mensen. Zoals een dokter die in korte tijd veel ingewikkelde dingen zegt of de communicatie laat verlopen via de partner. Dat moet anders. Tijd geven is het eerste dat helpt.
In dit boek staan daarnaast 25 werkvormen om samen te oefenen, zodat de afasie beter hanteerbaar wordt. Daarbij gaat het er vooral om dat patiënten hun identiteit herwinnen die ze door hun ziekte zijn kwijtgeraakt. De auteur is afasietherapeut en klinisch linguïst. De illustraties zijn van een ervaringsdeskundige die door een hersenbloeding afasie kreeg. Naast de werkvormen geeft het boek een theoretisch kader en een korte inleiding op de aandoening.

Rianne Brinkman en Reno Huibers (ill.), Bouwen aan identiteit, Behandeling van afasie. Utrecht Breindok 2018. ISBN 978 94 92649 05 8. Prijs 29,50 euro. De kaartenset bij het boek is ook los verkrijgbaar.

Theater

Bas zit een pot zure bommen leeg te eten. Want hij is zwanger. Zijn vriendin Kim vindt het vreemd, mannen kunnen toch niet zwanger worden? Uit deze liefdesscene is de titel van dit boek geboren. Het allereerste handboek met een praktische en eenvoudige methodiek voor iedereen die theater wil maken met mensen met een verstandelijke beperking.
De auteurs hebben daarbij een ideaal voor ogen: dat theaterspelletjes en het delen van verhalen net zo vanzelfsprekend wordt als even een tekening maken of een liedje zingen. Daarvoor hebben ze de Kiem theater-methodiek ontwikkeld, bestaande uit vijf stappen; van verhalen verzamelen en dramavaardigheden tot het échte optreden.
Om goed aan te sluiten bij de groep spelers, zijn alle activiteiten ingedeeld in drie verschillende niveaus of fases: imitatie- en oefenspel, symbolisch spel en rollenspel. Daarbij geven de auteurs uitleg hoe dit werkt bij verschillende doelgroepen zoals mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en met autisme.

Anke Purmer en Cara Stolp, Zure bommen en bonbons. Uitgave in eigen beheer, 2018.  ISBN 978 90 82935 10 3. – Bestellen via www.kiemtheater.com, prijs: 35,- incl. kaartenset.