Achtergrond

Media

Vier interessante publicaties over mensen met een beperking en hun ondersteuning. 

persoon houd boek vast

Tunnelvisie

Ik weet het wel zeker, maar kan het nog niet bewijzen - deze gedachte wijst op een tunnelvisie. In het strafrecht is hier veel aandacht voor geweest. Denk aan de zaak Lucia de Berk, de verpleegkundige die ten onrechte veroordeeld werd voor moord. Ook in het sociaal domein kan de tunnelvisie zich wreken. Vooral bij de aanpak van huiselijk geweld en seksueel misbruik, waarbij hulpverleners beslissingen moeten nemen over zaken als uithuisplaatsing.

Tunnelvisie is één van de vele denkpatronen die worden beschreven in dit boek. Kennis hierover helpt om deze te herkennen bij het nemen van beslissingen. Bij oordeelsvorming speelt de menselijke factor namelijk een minstens zo belangrijke rol als objectief geachte wetten, protocollen en richtlijnen. Het is daarom belangrijk dat beroepskrachten kritisch leren denken en dat reflectie wordt ingebouwd in het werkproces. Goed kunnen rapporteren is ook essentieel. De beroepskracht moet in staat zijn feiten en meningen daarin te scheiden. Allemaal kleine beetjes die helpen om het aantal fouten te verminderen en de oordeelsvorming te verbeteren.

Adri van Montfoort, Professionele oordeelsvorming in het sociaal domein. De Vier Vensters 2019. ISBN 978-90-827975-2-7. Prijs 24,95 euro.

Separeren is falen

De separeer maakt je zieker. Die is vernederend, beangstigend en bevestigt het gevoel van eenzaamheid, verdriet en wanhoop. Traumatisch voor mensen die vaak al getraumatiseerd zijn. Zo zakken ze nog verder in het moeras. Jongeren behandelen zonder ze op te sluiten, kan wel degelijk. Arcare was de eerste jeugd-ggz-organisatie die in 2006 stopte met separeren van jeugdigen. Het is gelukt, separeren komt nauwelijks meer voor. Dankzij andere behandelmethoden met als belangrijkste ingrediënten traumaverwerking en gedragstherapie. Wat zeker niet helpt is het ‘ja-maren’ dat vaak opduikt in gesprekken over stoppen met separeren: ja, maar jullie schuiven de moeilijkste gevallen door. Of: ja, maar onze LVB-jongeren zijn moeilijker.

Het zijn excuses die veranderingen in de weg staan. De weg naar succes is echter niet geplaveid met rozen. Het gaat nog wel eens mis en dan wordt er toch nog een enkele keer gesepareerd. Dan is het goed om dat niet weg te stoppen en te zien als falen. Bespreek het met elkaar om ervan te leren. 

Tilly van Uffelen en Peter Dijkshoorn, Jij hebt de sleutel: naar humane jeugdhulp zonder separeren. Utrecht BreinDok 2019. ISBN 978-94-92649-08-9. Prijs 24,75 euro.

Moeders

Centraal, het middelpunt. De kern van ons gezin. Ik heb lief, ik verbind, ik vertrouw. Dubbele liefde speciaal voor jou. De tekst bij foto’s van een moeder met haar tweelingzoons. Zij is één van de 22 gefotografeerde moeders met hun kroost in dit boek. Krachtige moeders met prachtige kinderen die allemaal een meervoudige en visuele beperking hebben.

Deze moeders hebben een portie extra kracht die zij ook hard nodig hebben, schrijft Ida van Boekel in het voorwoord. Zij is revalidatietherapeut bij Koninklijke Visio in Nijmegen, expertisecentrum voor hulp aan blinden en slechtziende mensen. In haar werk staat kijken en zien, of de afwezigheid daarvan, centraal. Ook in haar vrije tijd draait het om kijken en observeren, maar dan door de lens van haar camera.
De gefotografeerde moeders en kinderen dragen allemaal witte kleding. Dit draagt bij aan het pure en ook sprookjesachtige karakter van de foto’s. De fotograaf selecteerde foto’s waarvan ze zelf ziet en voelt dat ze een bijzonder moment verbeelden voor moeder en kind.

Ida van Boekel, Pracht Kracht, Ode aan alle krachtige moeders. ISBN 978-90-9031528-7. Prijs 39,95.

Zelf doen

Ze werkten drie jaar aan dit kookboek. En dat is te zien. De bereiding van de recepten is tot in detail stap voor stap gefotografeerd. Dat maakt dit kookboek geschikt voor mensen die behoefte hebben aan eenvoudige instructies met begeleidende plaatjes. Duidelijk en ondubbelzinnig. De recepten zijn uitvoerig uitgeprobeerd door medewerkers, vrijwilligers en cliënten van Cavent. Een proces waar ze met elkaar veel plezier aan beleefden. Resultaat is een boek waarmee mensen zelfstandig kunnen leren koken.

De auteur werkte bij Cavent tot aan zijn pensioen in 2018. Daar werkte hij onder andere aan het project ‘Vet (=gaaf) leven’ om cliënten gezond te leren koken. De samenstelling van Hoera ik kook! is daarop een logisch vervolg. De recepten kunnen los uit de ringband gehaald worden. Handig voor mensen met autisme, dan worden ze niet afgeleid door de andere recepten. Het kookboek is niet alleen geschikt voor mensen met een beperking, maar ook voor kinderen of andere beginnende koks. Voor in het boek staan handige overzichten van keukengerei, basis-ingrediënten en kooktechnieken

Nico Luitwieler’, Hoera ik kook! Oud Beijerland Cavent 2018. ISBN 978-90-819194-1-8. Prijs 19,50 euro, exclusief verzendkosten.

Deze pagina is een onderdeel van: