Achtergrond

Ouders met een verstandelijke beperking, ‘Een stripboek kun je niet wegklikken’

31 mei 2016

Het gaat steeds weer over de vraag of mensen met een verstandelijke beperking kinderen mogen krijgen. Niet wat we voor die kinderen kunnen doen. Vindt illustrator Iris de Groot.

vader met baby

Aan het symposium over kinderwens bij mensen met een verstandelijke beperking, dat op 18 maart in Den Haag werd gehouden, namen niet alleen bestuurders en onderzoekers deel, maar ook mensen met een verstandelijke beperking en kinderen van mensen met een verstandelijke beperking.
Onder de aanwezigen was ook Iris de Groot, een illustrator die in november een stripboek had gepubliceerd over haar eigen ervaringen als dochter van een moeder met een verstandelijke beperking. Haar moeder leerde haar niet om zichzelf te verzorgen, met als gevolg dat leeftijdgenoten haar meden of pestten. Als ze van haar moeder een kat krijgt, wordt de situatie er niet beter op, want de kat wordt niet zindelijk gemaakt.
Het boek staat vol schrijnende situaties. Als moeder en dochter een uitstapje hebben, moet de dochter haar moeder vertellen dat ze niet moet knoeien met eten, in plaats van andersom. En voor het slapengaan leest de dochter haar moeder een kinderboek voor.

Maatwerk

Op verzoek maakte Iris de Groot ook een strip over het symposium. Vindt ze dat er te weinig aandacht was voor de problemen van de kinderen? De Groot: ‘Die aandacht was er wel, maar in de discussie gaat het uiteindelijk steeds weer over de vraag of mensen met een beperking wel of geen kinderen moeten kunnen krijgen. Niet over de vraag wat we kunnen doen voor die kinderen. Ook als het ging over maatwerk, was dat toch steeds weer maatwerk in de ondersteuning van die ouders, terwijl je er zowel voor de ouders als de kinderen zou moeten zijn.’
Het gevaar bestaat volgens De Groot dat betrokkenen verdeeld raken in voor- en tegenstanders. ‘Tijdens het symposium wees een spreker erop dat mensen met een beperking het recht hebben om kinderen te krijgen, terwijl een volgende vond dat je de belangen van kinderen zwaarder moet laten wegen. De emotie loopt dan toch wel hoog op en eigenlijk kan dat de belangen van beide partijen in de weg zitten.’
Ze vindt overigens dat de discussie over verantwoord ouderschap wel moet worden gevoerd, maar dan niet alleen met betrekking tot ouders met een verstandelijke beperking. ‘Er zijn ook kinderen van andere groepen ouders die worden verwaarloosd.’

Animatie

Van haar stripboek Mamma? heeft De Groot exemplaren moeten laten bijdrukken, nadat ze onder andere bij Jeroen Pauw in de uitzending had gezeten. Ze overweegt ook nog een animatiefilm over het onderwerp te maken. ‘Ik vond het heerlijk om een stripboek te maken, want dat kun je niet zomaar wegklikken. Maar met een animatie kan ik misschien een nog groter publiek bereiken.’
Het symposium ‘In dialoog: dilemma’s rond kinderwens bij mensen met een verstandelijke beperking’ werd georganiseerd door Cordaan, Dichterbij, ’s Heeren Loo Zorggroep, Middin en Philadelphia, gefaciliteerd door de VGN.

Iris de Groot, Mamma?, Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder. Groningen 2015. ISBN 9789082470406. Prijs 20,00 euro.

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: