Boek 'Ouder van mijn ouders' en petitie aangeboden aan politiek

Belangenvereniging Sien heeft op 31 mei een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie VWS. De petitie roept op om normaalbegaafde kinderen van verstandelijk beperkte ouders te erkennen als een groep die ondersteuning nodig heeft vanuit de hulpverlening. Samen met de petitie werd het boek ‘Ouder van mijn ouders’ aangeboden. Brandpunt zond dezelfde dag twee ervaringsverhalen uit van kinderen van ouders met een verstandelijke beperking.
 

In de uitzending laat ook hoogleraar Paul Vlaardingerbroek zich uit over het thema. Hij pleit voor ontmoediging en inzet van anticonceptie – onder bekendmaking van een proef in Tilburg – en toont begrip voor het standpunt van de ervaringsdeskundigen, die beide alle zwangerschap voor verstandelijk beperkten willen uitsluiten.

Actueel thema

Het thema kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking is overigens al langer een actueel thema voor de sector. Zo werd op 18 maart tijdens het symposium ‘In dialoog: dilemma’s rond kinderwens bij mensen met een verstandelijke beperking’  geconstateerd dat maatwerk belangrijk is voor moeder èn kind en dat het belangrijk is dat alle perspectieven aan de orde komen. Dit symposium werd georganiseerd door Cordaan, Dichterbij, ’s Heeren Loo Zorggroep, Middin en Philadelphia, gefaciliteerd door de VGN

Kennis en expertise

Bij de leden van de VGN is veel kennis en ervaring beschikbaar over hoe je in gesprek kunt komen met mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens. Er is veel materiaal verzameld op het Kennisplein gehandicaptensector onder het thema Kinderwens en ouderschap. Wanneer iemand met een verstandelijke beperking zwanger is, of als er al kinderen zijn, en er is zorg en ondersteuning nodig, zijn daarvoor al diverse ‘moeder- en kind huizen’. De site Wat werkt voor ouders , een samenwerkingsverband van een aantal gehandicaptenorganisaties en onderzoekers, biedt veel informatie over ondersteuning bij zwangerschap en ouderschap. De VGN spant zich in om deze kennis te blijven aanvullen, bundelen en delen onder de leden om op die manier de (toekomstige) ouders en kinderen met de laatste inzichten bij te kunnen staan.

Het boek Ouder van mijn ouders is te bestellen via de site van Sien

 

Deze pagina is een onderdeel van