Achtergrond

Pilot: Snelle en toegankelijke behandeling van ernstige taalproblemen

16 mei 2013

Een nieuwe behandeling voor ernstige spraak- en taalmoeilijkheden bij kinderen moet het vooral voor niet-Nederlandstalige ouders makkelijker maken om de spraakproblemen van hun kind te laten behandelen. Deze ouders maken vaak geen gebruik van de behandelingen van NSDSK, de kennisorganisatie voor dove en slechthorende kinderen.

Daarom heeft de NSDSK samen met twee logopediepraktijken een nieuwe, laagdrempelige behandeling opgezet dichtbij huis. De ouders en hun kinderen worden tegelijk begeleid. Zo leren de ouders in korte tijd hoe ze hun kinderen ook thuis kunnen begeleiden bij hun spraak- en taalontwikkeling. De kinderen gaan daardoor vaak snel vooruit.
In acht sessies krijgen de ouders voorlichting en training om hun kind te leren begeleiden. Tegelijkertijd werken een orthopedagoog en een pedagogisch medewerker met de groep kinderen. In het tweede deel van de sessie komen de ouders en de kinderen weer bij elkaar, zodat de ouders onder begeleiding kunnen oefenen met wat ze geleerd hebben.

Normaal intelligent
Ongeveer vijf procent van de jonge kinderen heeft spraak- en taalmoeilijkheden, waarvan een deel ernstig. Het gaat om normaal intelligente kinderen. De problemen hebben niet te maken met onvoldoende taalaanbod of meertaligheid, maar eerder met de neurologische ontwikkeling.
In de landelijke behandelcentra van NSDSK krijgen de kinderen vaak een-op-een-begeleiding en krijgen de ouders geen intensieve training. ‘De ouders moeten vaak een eind reizen voor de behandeling, en dat is een drempel’, zegt een woordvoerster van NSDSK. De deelnemende logopediepraktijken zijn gevestigd in Amsterdam-Oost.
Als de proef aanslaat, wordt deze behandeling mogelijk breder in Amsterdam en daarbuiten ingezet.