Achtergrond

Professionele ondersteuning door buren voorziet in een behoefte

21 november 2013

In de TWAspanhûzen, een nieuwe vorm van gezinsondersteuning door Talant, geeft een begeleiderspaar professionele ondersteuning aan hun buren: gezinnen met ouders met een verstandelijke beperking. Deze vorm van zorg voorziet in een behoefte. Inzetten van het eigen netwerk van deze ouders is niet genoeg. In het themanummer van Markant over de zorgzame samenleving staat een reportage over de TWAspanhûzen.

Teamleidster Esther Nicolai van Talant vindt dat er in discussies over vernieuwingen in de langdurige zorg weinig aandacht is voor ouders met een verstandelijke beperking. ‘In de media gaat het vaak over ouderen’, zegt ze. Dan wordt gezegd dat hun eigen netwerk meer moet gaan doen. Maar deze mensen hebben vaak geen netwerk en ze kunnen niet voor zichzelf opkomen.’ Talant ondersteunt in Friesland driehonderd van dit soort gezinnen die naast de licht verstandelijke beperking ook vaak andere problemen hebben zoals schulden, verslaving, of psychiatrische aandoeningen. ‘Dit los je niet op met een buurtcentrum’, zegt Nicolai.

Het begeleiderspaar is zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag, bereikbaar en gaat op uiteenlopende tijdstippen bij de gezinnen op bezoek. Zo is er voor de ouders met een verstandelijke beperking altijd iemand in de buurt die een oogje in het zeil houdt en aan wie ze advies kunnen vragen. De begeleiders werken oplossingsgericht, waarbij ze de ouders helpen om zelf een oplossing te vinden voor hun probleem.

In december publiceert Markant een themanummer over de zorgzame samenleving. Lezers worden uitgenodigd om te reageren op dit nummer, of op de artikelen die wij over dit onderwerp publiceren op de website. Ook eigen ervaringen met de zorgzame samenleving zijn welkom. Mail naar: markant@tijdschriftmarkant.nl.