Achtergrond

Sydney, Alberta, Sliedrecht

07 mei 2013

Tijdens het IASSID-congres in 2008 in Kaapstad hield Marja Hodes van ASVZ in Sliedrecht een bescheiden posterpresentatie, over een koffer met hulpmiddelen om cliënten met een kinderwens zo goed mogelijk te begeleiden. Bij de samenstelling wilde ze gebruik maken van onderzoek van vooraanstaande wetenschappers als David McConell uit Alberta en Gwyneth Llewellyn uit Sydney.

Llewellyn had bijvoorbeeld een manier ontwikkeld om het sociale netwerk van aanstaande moeders in kaart te brengen. Dat is belangrijk omdat een goed sociaal netwerk voor het succes van het ouderschap belangrijker is dan het wel of niet hebben van een verstandelijke beperking. In de koffer zou een spel worden opgenomen om het netwerk volgens de methode Llewellyn in kaart te brengen.

Llewellyn zag de posterpresentatie en liet Hodes beloven om de koffer, als hij was verschenen, mee te nemen naar het volgende wereldcongres van de IASSID. In 2009 verscheen de koffer en in 2010 won Hodes er de Gehandicaptenzorgprijs voor het Beste Praktijkproduct van de VGN mee. Ze gebruikte het geld om de toolkit digitaal te maken. Tijdens een deelsymposium van het IASSID-congres in Halifax werd vandaag voor het oog van McConell en Llewellyn de website www.asvz.nl/kinderwensenouderschap gelanceerd.

Van de website zijn een Nederlandstalige en een Engelstalige versie beschikbaar. Onderzoekers uit de hele wereld kunnen de tools downloaden, aanpassen of omzetten in nog weer een andere taal. Mits ze bereid zijn bij te dragen aan onderzoek naar de effectiviteit  van de hulpmiddelen.

Binnen IASSID zijn verschillende netwerken actief, zogeheten Special Interest Research Groups, of SIRG’s. De SIRG over ouderschap kwam kort voor de lancering van de website bijeen en besloot het onderzoek naar de digitale koffer te bundelen. Hodes enthousiast: ‘Dit is het hoogste niveau waarop je met dit onderwerp bezig kunt zijn. Dit zijn de mensen met wie we het op deze wereld moeten doen.’

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op het volgende wereldcongres, in 2016 in Melbourne. It’s a promise, maar ditmaal van een groep.

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning