Ter inspiratie: kijk- en luisterrubriek
Er gebeuren in het land heel veel mooie dingen ten aanzien van een inclusieve samenleving en gewoon meedoen in de samenleving, ongeacht of je nu wel of geen beperking hebt. Mooie initiatieven, inspirerende documentaires, podcasts, apps, boeken, noem maar op. Alles stuk voor stuk de moeite waard om te delen. Ter inspiratie!
Heeft u een tip voor onze Kijk- en luisterrubriek? Mailt u dan naar communicatie@vgn.nl.
_________________________________________________________________________________
Kerst
Kerstmis zorgt bij iedereen voor enige opwinding, dus zeker ook bij mensen met een verstandelijke beperking of een vorm van dementie. Daarom maakte KLOS Media een speciale Kerstfilm, bestaande uit 40 filmclips en animaties die het thema 'Kerstmis' op diverse manieren verbeelden. Het is een middel om geleidelijk aan de Kerst-sfeer te wennen. De film is gratis te bekijken tot 1 januari a.s.
_________________________________________________________________________________
Documentaires
Wat kan je wel!?
SDW Zorg maakte in samenwerking met Omroep Brabant de documentaire Wat kan je wel!? Het is een uniek kijkje in de levens van zeven mensen met een beperking. Mensen die durven dromen. Van een nieuw huis, een baan of een groot optreden. Want met veel moed en een beetje hulp kan je ver komen.
Mari staat op
Hoe ziet onze samenleving eruit door de ogen van mensen met een handicap? Filmmaker Mari Sanders neemt de kijker in zijn documentaire Mari staat op, mee op zijn persoonlijke zoektocht naar liefde en acceptatie in de onherbergzame wereld van 'normale' mensen.
De Wasstraat
Wat als een wasstraat gerund wordt door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’? In De Wasstraat staan vijf werknemers en de directeur van een hypermoderne wasstraat in Deventer centraal. Het is de plek waar zij zich veilig, gehoord en gezien voelen, maar ook moeten presteren.
_________________________________________________________________________________
Podcasts
Studio LVB
Hoe bieden we mensen met een licht verstandelijke beperking de juiste zorg zodat ze zich staande weten in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt? In Studio LVB delen medewerkers van Middin en de samenwerkingspartners hun ervaringen en kennis op dit gebied.
Mensenmensen
Hoe gaan ouders van kinderen met een beperking om met de zorg en verantwoordelijkheid die zij elke dag weer hebben? Elke aflevering in Mensenmensen een nieuw onderwerp: Hoe leer je meer mensen kennen? en Wat als ik het niet meer kan?
Puur met Petri
In de podcast Puur met Petri gaat professor Petri Embregts (Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tranzo, Tilburg University) op zoek naar wat het betekent om te leven met een verstandelijke beperking, of om een kind te hebben met een verstandelijke beperking. In drie afleveringen vertellen Gijs Wanders, Ellis Jongerius en Marike van Weelden openhartig over hun persoonlijke ervaringen.
Podcast of hope
In de Podcast of hope gaan bekende en minder bekende mensen met elkaar in gesprek over het thema geluk. Wat betekent geluk voor hen en wat doen en laten zij in het dagelijks leven om zelf gelukkig te zijn en om geluk te verspreiden dankzij of ondanks een beperking.
_________________________________________________________________________________
Apps
Samen zien
De medewerkers van woonzorglocatie De Marius Meijboom ontwikkelden in samenwerking met ouders de app Samen zien, waarmee zij aan de hand van beelden snel over problemen of leerdoelen van de bewoners kunnen sparren. Te downloaden uit de App Store (Apple) en Play Store (Android).
_________________________________________________________________________________
Boeken
Tussen 3 werelden
Er zijn best veel boeken geschreven óver mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), maar nog nooit dóór iemand met een LVB. Lauri Stolk deed het wel. Zij woont op een woongroep, is 22 jaar, heeft een LVB, en schreef (onder andere) het boek Tussen 3 werelden
Mensen-met
In Mensen-met beschrijft Carolien Hondius de verhalen van mensen met een beperking. Hondius werkt als begeleidster van mensen-met. Ze is jaloers op mensen-met, die hebben namelijk iets extra's, iets meer. Verhalen met een traan en een lach.
Kook mee met Robin
Robin, de zoon van Barendrechtse Margo Bresser woont op zichzelf. Robin heeft een verstandelijke beperking en hoewel hij begeleiding krijgt moet hij wel zelf koken. Moeder Margo maakte daarom een kookboek met 34 familierecepten, compleet met illustraties, want een stap voor stap beschrijving in woorden blijkt voor veel mensen met een verstandelijke beperking, niet voldoende.