Veertig positieve foto’s van Downkinderen op straat

Veertig foto’s van kinderen met het syndroom van Down vormen een buitenexpositie op een centraal plein in het Mediapark in Hilversum. De foto’s zijn gemaakt door portretfotografe Eva Snoijink. Ze wilde kinderen met het syndroom van Down laten zien zoals ze zijn – ieder met hun eigen karakter en eigenschappen. De negatieve eigenschappen van Down worden volgens Snoijink in de samenleving al genoeg benadrukt.

Op haar website zegt Snoijink er het volgende over: ‘101 kindjes met het syndroom van Down heb ik gezien, gevoeld, gefotografeerd, ervaren en geknuffeld. Allemaal even lief en bijzonder. Met allemaal ouders zoals jij en ik, ouders die soms riepen “Dit kan ik niet” of “Deze wil ik niet”. En nu, na hobbels en kuilen en soms veel verdriet, zaten ze bij mij op de bank enorm te genieten van hun kind. Hoe vaak heb ik niet gehoord: “Als ik dit van tevoren geweten had, dan had ik me niet zo druk gemaakt.”’

Acceptatie
Eerder verscheen een fotoboek met alle 101 portretten. Daaruit is een keuze gemaakt voor de expositie. De Stichting de Upside van Down, die het boek heeft uitgegeven, zet zich in voor een positief beeld van het Down Syndroom. Ook het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, dat de organisatie van de expositie van de stichting heeft overgenomen, hoopt dat de expositie ‘in navolging van het boek bijdraagt aan een positieve beeldvorming en acceptatie van kinderen en mensen met Downsyndroom in de maatschappij.’ Door onbegrip en onwetendheid krijgen kinderen met het syndroom van Down vaak niet de kansen die ze verdienen, aldus Henk Vegter van Fonds Verstandelijk Gehandicapten. De expositie is georganiseerd door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en is te zien tot 27 september. Daarna reist de expositie door naar onder andere Nijmegen en Eindhoven.