Achtergrond

Website voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes

04 juli 2013

Wie een verstandelijke beperking heeft en diabetes kan voor informatie over het omgaan met de ziekte terecht op een nieuwe website: diabeteszelfindehand.nl. Ook begeleiders en familieleden kunnen er terecht.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben twee keer zo vaak diabetes als de gemiddelde Nederlander, maar begrijpelijke informatie op maat over de ziekte was tot voor kort niet beschikbaar.  Met interactieve lessen op de website kunnen mensen met diabetes leren hoe ze beter omgaan met hun ziekte. Ze leren wat het belang is van regelmatig de suikerwaarde meten, maar ook hoe ze kunnen omgaan met de emoties die erbij komen kijken. Zelfmanagement kan leiden tot een gezonder leven.

Bij zelfmanagement spelen begeleiders en naasten een grote rol. voor hen zijn aparte onderdelen van de website ingericht met informatie over diabetes en diabeteszorg, en voor ervaringsverhalen van andere begeleiders en naasten.

De website is getest onder een aantal proefpersonen, die de site positief waardeerden. Het NIVEL werkt aan een publicatie over de testfase. Mogelijk worden ook andere websites gemaakt voor mensen met een beperking over andere chronische ziekten. www.diabeteszelfindehand.nl