Achtergrond

Zomaar een zondagochtend

28 maart 2018

Het is grijs en koud, kortom rotweer. Ik doe mijn ogen open en ik zie tegen de dag op. Wat ga ik doen vandaag? Ik zou kunnen gaan zwemmen in Bussumse zwembad  De Zandzee, dat doe ik wel vaker. Er is daar lekker therapeutisch warm water, maar vandaag heb ik geen zin. Ik heb sowieso geen zin om op te staan. Ik vind het vandaag moeilijk om een zinnige dagbesteding te vinden. Sinds mijn hartstilstand komt dat wel vaker voor. Het liefst laat ik op dit soort dagen de plannen voor de dag over aan mijn vrouw.

Stad in de regen

Wat ik bijvoorbeeld wel leuk vind, leuker dan vroeger, is wandelen en winkelen met mijn vrouw. Onder de mensen zijn.  Soms lijkt het er op  of ik geen initiatief kan nemen tot iets.  Het helpt me dan om een planning voor de dag op te schrijven. Dat geeft me houvast en ontspanning en daarmee kan ik met een gerust gevoel de dag in gaan. Het werken op de computer, Facebook, Messenger, een boek lezen en het nieuws volgen geeft me een vorm van een huiselijke invulling.

Op zondag bel ik wel eens met mijn zus. Met haar kan ik fijn over emoties praten. Ik moet dan wel voor mezelf van tevoren de onderwerpen opschrijven. Eén daarvan is het afscheid van H., een lid van de Hersenszgroep die ik volg bij Boogh. H. is plotseling overleden. Voor mij was dat een aangrijpende gebeurtenis, die ook in de groep hard is aangekomen. Het praten over dergelijke emotionele gebeurtenissen is belangrijk voor me, zo kan ik alles op een rijtje zetten.

Net als het onderhouden van contacten zoals familie en vrienden. De komende weken is mijn agenda aardig gevuld met nieuwe afspraken. Zoals een trouwerij van een vriend en een vriendin, een etentje met vrienden, een afspraak met een oud-collega en een vriendin van  toneelverenging O, waar ik vroeger lid van was. Ik verheug me er op, ook al moet ik af en toe pas op de plaats maken. Ik raak dan overprikkeld en oververmoeid. Ik plan dan ook maar één afspraak per dag.

Zoals deze week in een café met oud-collega’s van de KRO of gisteren bij mijn neef die op bezoek kwam. Dan geef ik aan dat mensen niet door elkaar heen moeten praten of dat een onderwerp van een gesprek te ingewikkeld is. Het verwerken van de inhoud gaat mij soms te snel, ik heb dan liever een rustiger tempo. Wanneer ik dit aangeef, houdt men er rekening mee.

Ik vind deze sociale contacten fijn, omdat zij mijn leven afwisselender maken. Uiteindelijk hebben we besloten op  deze dag waar ik oorspronkelijk zo tegen opzag een wandeling op de Hilversumse hei te maken.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: