Achtergrond

Zwolle en Wierden ratificeren VN-verdrag

03 april 2013

Twee gemeenten in Overijssel, Zwolle en Wierden, ratificeren op 9 april het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Het zijn de eerste Nederlandse gemeenten die deze stap zetten.

Het VN-verdrag werd door Nederland al in 2007 ondertekend, maar ratificatie bleef tot nog toe uit, ondanks een grote manifestatie die in 2011 door ruim duizend mensen werd bezocht, waaronder veel politici. Het huidige kabinet heeft zich voorgenomen om het verdrag in 2015 te ratificeren.
De wethouders Nelleke Vedelaar van Zwolle en Hans Bekke van Wierden willen daar niet op wachten. Tijdens één van de elf regionale bijeenkomsten die de Coalitie voor Inclusie momenteel organiseert, willen zij ook andere wethouders oproepen om net als zij zelf het verdrag te ratificeren.
De implementatie van het VN-verdrag wordt tijdens de regionale bijeenkomsten in verband gebracht met de Wmo en de nieuwe Participatiewet. Behalve gemeenten zijn op de bijeenkomsten ook stakeholders aanwezig uit onder andere het onderwijs, sport en recreatie, zorg en welzijn, en het bedrijfsleven. De titel van de bijeenkomsten luidt ‘VN-verdrag om de hoek, participeren is een werkwoord’.
Tijdens de conferentie in Overijssel wordt aandacht besteed aan de samenwerking tussen zorgaanbieder Frion en lokale partners, waaronder onderwijsinstelling Deltion en het bedrijfsleven. Ook wordt er een inventarisatie gepresenteerd over toeristische voorzieningen.

Informatie over de werkbijeenkomsten is te vinden op www.vnverdragwaarmaken.nl.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning