Ds. Visscherfond Prijsuitreiking

Uitreiking Ds. Visscherprijs 2022

14:00
18:00
de Academiezaal van de Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2 Nijmegen

Het bestuur van het Ds. Visscherfonds heeft de nominatie-voordracht van de jury voor de Ds. Visscherprijs 2022 bekrachtigd. Drie van de zeventien ingediende proefschriften zijn genomineerd voor de toekenning van de 14e Ds. Visscherprijs. De feestelijke prijsuitreiking zal plaats vinden op 30 maart.

De drie genomineerden voor de prijs zijn, in alfabetische volgorde:

 • Pauline Hamers: Shine a light on depressive symptoms in adults with intellectual disabilities. Diagnostics and non-pharmacological treatment.
 • Vincent Peters: Turning modularity upside down: Patient-centered Down syndrome care from a service modularity perspective.
 • Kristel Vlot – van Anrooij: Embedding health promotion in support settings for people with Intellectual disabilities, an Innovative adoptation of the settings approach.

Uitreiking

De uitreiking van de prijs vindt op woensdagmiddag 30 maart 2022 in de Aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen plaats. Naast de prijsuitreiking vindt deze middag de Ds. Visscherlezing plaats door Elise van der Velde en is er aandacht voor het subsidiebeleid van het Ds. Visscherfonds. 

Aanmelding

In verband met de beschikbare ruimte en de voorbereiding van de receptie wordt u verzocht uw aanwezigheid tijdig door te geven aan Marjolein Herps, jurysecretaris Ds. Visscherprijs 2022: jurysecretariaat@dsvisscherfonds.nl. Voor informatie over de prijsuitreiking gelieve u zich te melden bij voorzitter@dsvisscherfonds.nl.

Programma

 • 14.00 Inloop
 • 15.00 Opening door Dr. Ad Lansink, voorzitter Ds. Visscherfonds
 • 15.10 Ds. Visscherlezing door Elise van der Velde: Ontdekken. Aanvaarden. Genieten. Hoe als moeder om te gaan met een kind dat voor altijd verstandelijk beperkt is. Lang dacht schrijver en podcastmaker Elise van der Velde dat achter de indringende blik van haar niet-sprekende rolstoelzoon een ‘gewoon’ kind schuilde. Een kind dat alles begreep maar zelf niet begrepen werd. Pas na jaren kon ze dit met zekerheid vaststellen dat dit niet zo was. En dan? Hoe accepteer je dat je nooit één gewoon gesprek met je eigen zoon zult hebben? Dat hij voor altijd verstandelijk beperkt is? Bij de uitreiking van de Ds. Visscherprijs spreekt zij over de ontdekkings- en acceptatietocht van een moeder met gehandicapt kind. En neemt ze u mee in de wereld naast de wetenschap.
 • 15.30 Korte presentaties door de drie genomineerden (in alfabetische volgorde):
  • Dr. Pauline Hamers: Shine a light on depressive symptoms in adults with intellectual disabilities. Diagnostics and non-pharmacological treatment
  • Dr. Vincent Peters: Turning modularity upside down:Patient-centered Down syndrome care from a service modularity perspective.
  • Dr. Kristel Vlot- van Anrooij: Embedding health promotion in support settings for people with Intellectual disabilities, an Innovative adoptation of the settings approach
 • 16.15 Drs. Marielle Ouwens: Intermezzo over het subsidiebeleid van het Ds. Visscherfonds: financiële ondersteuning van onderzoekprojecten ten behoeve van mensen met verstandelijke beperkingen
 • 16.30 Bekendmaking winnaar Ds. Visscherprijs 2022, door prof.dr. Petri Embregts, juryvoorzitter
 • 16.40 Uitreiking Ds. Visscherprijs 2022 door Dr. A. Lansink
 • 16.45 Feestelijke borrel in de ontvangstruimte van de Aula, waar de gasten s gelukwensen kunnen aanbieden aan de prijswinnaars
 • 18.00 Sluiting

Achtergrond

Eenmaal in de twee jaar wordt de Ds.Visscherprijs toegekend aan een onderzoeker die een waardevolle dissertatie heeft gepubliceerd op het gebied van (de ondersteuning van en de zorg aan) mensen met een verstandelijke beperking. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 20.000 bruto. Voor de genomineerden, die als tweede en derde worden verkozen, zijn prijzen van € 6.000 bruto beschikbaar. De prijs is een initiatief van het Ds. Visscherfonds i.s.m. het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTZ). De jury bestaat uit: prof. dr. Petri Embregts (voorzitter), prof. dr. Bea Maes, prof. dr. Geraline Leusink, prof. dr. Xavier Moonen, dr. Sandra Mergler, dr. Carien Beurskens (bestuurslid Ds. Visscherfonds) en dr. Marjolein Herps (jurysecretaris).

Deze pagina is een onderdeel van: