LAB 2030 #3 – Kansen creëren in de buurt (heeft plaatsgevonden)

10:00 12:00
Theater Aan de Slinger, Houten of digitaal

Is eenzaamheid bij mensen met een zorgvraag een item binnen jouw organisatie? Houden thema’s als verbinding creëren in de buurt en het (verder) ontwikkelen van sociale netwerken en gemeenschappen jouw organisatie ook bezig? Ben je benieuwd hoe jouw organisatie (meer) mogelijkheden kan zien in urgente uitdagingen zoals de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt?

Buurtcirkel Pameijer

Doe mee aan het Lab 2030 en ga in gesprek over verbinding met de buurt

Meld je aan via onderstaand aanmeldformulier. De oplossingen voor bovenstaande problemen zijn vaak dichterbij dan je denkt. Bijvoorbeeld gewoon in de buurt van jouw zorgorganisatie en in lijn met de Visie 2030. Maar hoe zorg je ervoor dat de buurt en cliënten elkaar zien, kennen en zelfs versterken? Welke vormen zijn daarin mogelijk en welke kansen kun jij creëren? 

Inspiratie kick-off 

We gaan er graag met je over in gesprek tijdens de inspiratie kick-off ‘Kansen creëren in de buurt’ in de derde editie VGN’s nieuwe initiatief Lab 2030! Tijdens deze bijeenkomst krijg jij: 

 • Een uniek inkijkje in goede voorbeelden die al kansen benutten in de buurt. 

 • De mogelijkheid om vragen te stellen en jouw ervaringen te delen om zo samen met een panel van experts en ervaringsdeskundigen lessen te trekken en werkzame principes te ontrafelen. 

 • Kennis over kansen creëren in de buurt die je gelijk kunt toepassen in jouw organisatiepraktijk. 

Programma

Het eerste programma onderdeel kunnen we alvast bekend maken. Butterfly Effect deelt hun werkwijze om verbinding te maken met de buurt. Namelijk door huisjes te plaatsen en te verhuren aan vrijwilligers, familieleden, cliënten en zorgorganisaties. Zo bouwen zij aan zorgzame gemeenschappen voor jong en oud.

In de komende periode zullen we meer onderdelen van het programma bekend maken.

Voor wie? 

Iedereen die bezig is of wil zijn met kansen creëren in de buurt. In eerste instantie richten we ons op zorgorganisaties (VGN-leden). Maar dit vraagstuk kent veel samenwerkingspartners en perspectieven. Daarom zijn ook, andere relevante partijen of (buurt)initiatieven meer dan welkom bij deze kick-off! Voel je vrij om mensen in je omgeving te attenderen op deze uitnodiging.  

Waar en wanneer, fysiek of digitaal? 

De bijeenkomst is op dinsdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur. Vanaf 09.30 uur is er een inloop en om 12.00 uur kun je, onder het genot van een verzorgde lunch, collega’s uit andere organisaties ontmoeten. We hebben een beperkt aantal fysieke plekken beschikbaar. Dus wees er snel bij! Bij live deelname is er meer uit de bijeenkomst te halen. Maar het is ook mogelijk om digitaal mee te doen. Het Lab vindt plaats in theater Aan de Slinger in Houten.

De aanmeldtermijn is inmiddels verlopen.

Vragen? 

Heb je vragen, neem dan contact op Sjors de Ruiter (sderuiter@vgn.nl / 0641108409) of Gera van der Woude (gvanderwoude@vgn.nl / 0613214635). Ze gaan graag met je in gesprek!

Over het LAB 2030

Wat houdt het LAB 2030 precies in?

Lab 2030 speelt in op een aantal ontwikkelingen:

 • Urgente vraagstukken – zoals eenzaamheid en behoefte aan netwerk en verbinding - hebben (grote) gevolgen bij zorgorganisaties (VGN-leden) 

 • De lange termijn Visie 2030 biedt oplossingsrichtingen – ook in relatie tot afspraken met samenwerkingspartners zoals Zorgverzekeraars Nederland  

 • Veel zorgaanbieders vinden nog zelf het wiel uit 

 • Vaak met innovatieve en impactvolle oplossingen tot gevolg 

 • De behoefte bij zorgaanbieders om (nog meer) van en met elkaar te leren in de sector is groot 

 • Groot is ook de urgentie om sámen meer nieuwe oplossingen te ontwikkelen 

Lab 2030 is een experimenteerplek:

 • Waar we kennis over bewezen oplossingen rond thema’s van Visie 2030 toegankelijk maken voor de hele sector en daarbuiten 

 • Waar zorgaanbieders onderling en andere relevante partijen en ondernemingen uitwisselen, van en met elkaar leren en elkaar versterken  

 • Waar leden met elkaar nieuwe kennis en oplossingen ontwikkelen en toepassen in hun eigen praktijk 

Met drie opeenvolgende onderdelen:

 1. Centrale inspiratie kick-off om het thema met praktijkvoorbeelden vanuit verschillende perspectieven uit te lichten en daarover in gesprek te gaan. Om niet alleen te inspireren en spreken over het onderwerp maar om ook concreet aan de slag gaan met de uitwerking

 2. Verdiepende sessies om samen te werken aan nieuwe oplossingen in twee smaken: experimenteertraject met drie bijeenkomsten (en eigen vraagstukken inbrengen) en losse themasessies 

 3. Centrale meet-up om geleerde lessen te delen en te ontmoeten 

portretfoto van Sjors de Ruiter
Wil je meer weten?
Neem contact op met Sjors de Ruiter