Vilans

Inspiratiebijeenkomst hygiëne: van regels naar doen!

13:00 17:00
Boerderij De Boerinn, Kamerik

Op dinsdag 10 oktober vindt de ‘Inspiratiebijeenkomst hygiëne: van regels naar doen!’ plaats. Dé plek om kennis en ideeën op te doen voor het verbeteren van infectiepreventie in de gehandicaptenzorg.

Inspiratiebijeenkomst hygiëne

Dagelijks scherp zijn op schoon werken in de gehandicaptenzorg. Hoe doe je dat op een manier dat het vanzelfsprekend wordt? Dan is het belangrijk dat regels en praktijk op elkaar aansluiten. En dat schoon werken plezierig en praktisch is, passend bij deze diverse sector. Dat betekent samen ontdekken en leren hoe we hier vorm aan kunnen geven. Door het gesprek aan te gaan, kennis en praktische hulpmiddelen te delen, inspireren we elkaar.

Wat gaan we doen?

Tijdens de bijeenkomst bespreken we het belang van infectiepreventie. Ook kijken we naar wat al goed gaat en wat goed werkt. Die kennis helpt om schoon werken een vast onderdeel van de dagelijkse praktijk te maken.

Tijdens de bijeenkomst kan je kiezen uit 7 verschillende workshopsessies. De verschillende workshops geven je handvatten en inzichten over onder meer de volgende thema’s:

 • Hoe ga je het gesprek aan met collega’s over schoon werken?
 • Hoe neem je je collega’s mee? Hoe bereik je ze het beste?
 • Hoe betrek je cliënten bij schoon werken? Wat is het belang van de cliënt?
 • Hoe laat je regels aansluiten op de praktijk?
 • Hoe ga je om met weerstand?
 • Hoe ga je om met de balans tussen huiselijkheid en hygiëne?
 • Wat doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)?

We inspireren je met goede voorbeelden en praktische hulpmiddelen die je direct kunt toepassen. Daarnaast ontmoet je andere zorgprofessionals en kun je met hen ideeën uitwisselen. Bekijk het aanbod aan sessies.

Wat neem je na afloop mee?

 • een concreet idee om zelf enthousiast mee aan de slag te gaan;
 • praktische handvatten over schoon werken van de sprekers;
 • zin om je opgedane kennis met je collega’s te delen;
 • nieuwe contacten

Voor wie

De bijeenkomst is bedoeld voor professionals in de gehandicaptenzorg die te maken hebben met infectiepreventie. Bijvoorbeeld: begeleiders, verpleegkundigen, verzorgenden, kwaliteit- en beleidsmedewerkers. Ook beroeps- en brancheorganisaties en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Meld je aan!

Meld je via deze link aan voor de Inspiratiebijeenkomst hygiëne: van regels naar doen!

Samen scherp op schoon werk

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het programma Samen scherp op schoon werk, uitgevoerd door Vilans in opdracht van het ministerie van VWS. Het programma ondersteunt organisaties bij het verbeteren van hygiënisch werken en infectiepreventie. Meer weten? Bekijk de programmapagina.