Blog

Met de handen in het haar over de digitale transformatie?

04 oktober 2022

Vraagstukken als vergrijzing, een toenemend personeelstekort en cliënten die de regie over hun zorg in eigen handen willen hebben. Deze onderwerpen hebben veel impact op de inrichting van de zorg, de rol van zorgprofessionals en hun relatie met cliënten. Het vraagt bovendien om een proces van continu inspelen op verandering en verbetering van kwaliteit. Digitalisering van zorg en gebruik van zorgtechnologie kan dit proces ondersteunen.

InZichtkamer als missend puzzelstukje

Waar begin je als zorgorganisatie?

Dat elektronische (verpleegkundige) gegevensuitwisseling (de eOverdracht) en de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) dit proces kunnen ondersteunen is ook de verwachting. Maar waar begin je als zorgorganisatie? Ik verwacht dat menig bestuurder of directeur hierover toch enigszins met de handen in het haar zit. Dat is begrijpelijk, maar zeker niet nodig. Beter is het gewoon te beginnen.

Wettelijke verplichting invoering eOverdracht

Sinds 2019 bestaat de subsidieregeling InZicht om eOverdracht en PGO te stimuleren. 120 lidorganisaties van ActiZ, VGN en Zorgthuisnl nemen hieraan deel en werken momenteel aan de implementatie van eOverdracht en PGO. Naar verwachting ronden zij dit halverwege 2023 af, waarna in het kader van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) de wettelijke verplichting volgt tot invoering van eOverdracht in 2024.

InZichtkamer als oplossing

Wat nu als u niet tot de genoemde 120 zorgorganisaties behoort? Afwachten tot 2024 vindt u geen optie en u vraagt zich bovendien steeds vaker af of uw ICT-infrastructuur wel klaar is voor de digitale transitie. U heeft wel een goede visie op de zorg in uw organisatie maar eigenlijk maakt ICT en zeker elektronische gegevensuitwisseling daar nog geen onderdeel van uit. Laat staan dat de mogelijkheden van het gebruik van elektronische gegevensuitwisseling in alle lagen van uw organisatie al een thema is. Dan is dit het moment om het besluit te nemen u in te schrijven voor een InZichtkamer. Dat is een ééndaagse, kosteloze workshop bij u op locatie, waarin u samen met collega’s uit alle lagen van de organisatie – bestuur, beleid, zorgprofessional en ICT – uitzoekt hoe uw organisatie de stap naar digitalisering kan zetten. Zo heeft u in één keer inzicht in wat de transitie voor u betekent. Wie weet, is de InZichtkamer nu net het missende puzzelstukje dat u zoekt voor uw organisatie. Gezien de ervaringen van andere organisaties kan ik het u van harte aanbevelen.

Deelname aan de InZicht regeling levert Koraal een toekomst vaste ICT-oplossing om cliënt informatie effectief en efficiënt uit te wisselen in de zorgketen

Roy Koninkx, manager ICT Koraalgroep

Heeft u interesse in een InZichtkamer? Neem dan contact op met Stefanie van Vliet (ActiZ / Zorgthuisnl) of Stefan Clement (VGN) (projectcoördinatoren InZicht) via inzicht@actiz.nl, inzicht@vgn.nl of inzicht@zorgthuisnl.nl. Bellen kan ook. Stefanie 06-39822738, Stefan 06-10288483.

Stefanie van Vliet is coördinator programma InZicht bij ActiZ en Zorgthuisnl

Stefanie van Vliet Coördinator programma InZicht ActiZ / Zorgthuisnl

Deze pagina is een onderdeel van: