Blog

Moustafa Makhlouf coacht mensen met een beperking vanuit zijn eigen ervaring met anders zijn

Leestijd: 2 minuten
12 mei 2022

Karatekampioen Tina Bellemans is onder de indruk van het levensverhaal van karatekampioen Moustafa Makhlouf, die vanuit zijn eigen ervaringen mensen met een beperking coacht. Het doet haar denken aan het uiteindelijke doel van karate: niet de overwinning, maar 'de verbetering van het karakter van de beoefenaar'.

Moustafa Makhlouf
Moustafa Makhlouf traint met zijn helden

Moustafa en zijn helden hebben met dezelfde uitdagingen te maken

In het nieuwe boek Onbeperkt Moustafa krijg je een inkijk in het leven van Moustafa Makhlouf. Als voormalig karatekampioen coacht en helpt hij mensen met een beperking, zijn helden. De beschrijving start vanuit de gemeenschappelijkheid van ‘uitdagingen’, namelijk niet als volwaardig aangezien worden omdat je anders bent. Toch staat de beperking niet centraal.

De mogelijkheden van mensen staan op de voorgrond

De auteur van het boek, Melisa Verheijen,  slaagt erin om een erg vlot te lezen verhaal te schrijven. Hierin worden het leven van Moustafa alsook de ervaringen van en met zijn helden belicht, waarbij vooral de mogelijkheden op de voorgrond staan.  

Marokkaanse afkomst leidde tot vooroordelen

Moustafa, een druk kind van Marokkaanse afkomst, heeft al van jongs af aan te maken met vooroordelen. Hij start met karate omdat hij een stoere bink wil worden. Maar uiteindelijk levert het hem zelfbeheersing, doorzettingsvermogen en respect op. Nee, dat gaat niet vanzelf. Hiervoor zijn veel leermomenten voor nodig. En die waren voor Moustafa iets uitdagender dan gemiddeld.

Moustafa buigt gevoel van onrecht om tot mogelijkheden

Als lezer word je dan ook meegenomen in het gevoel van onrecht dat hij moest ondergaan en hoe dat omgebogen wordt naar mogelijkheden. Als karateka moest ik dan ook onmiddellijk denken aan het citaat van Gichin Funakoshi (grondlegger van shotokan karate): ‘Het uiteindelijke doel van karate is niet de nederlaag of de overwinning, maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.'

Zijn verhaal is belangrijker dan de EK-titel

Het verhaal van Moustafa en de helden, stijgt ver uit boven het al dan niet behalen van de ‘Samurai’. De prijs die Moustafa verdiende op het EK karate in 2014 als overall winnaar van het toernooi, maar wonderwel niet in ontvangst mocht nemen.

De ervaringen van Moustafa’s helden

De beschrijving van het leven van Moustafa staat niet op zichzelf, er worden mooie parallelle beschrijvingen gemaakt van de ervaringen die de helden elke dag meemaken. Het boek beschrijft vooral de mogelijkheden en successen van en met de helden. De nadruk op inclusiviteit, zoals beschreven, kan ik enkel toejuichen. En hoewel het een luchtig, vlot te lezen boek is, heeft het me toch stil doen staan bij mijn eigen referentiekaders: door welke bril kijk ik naar mensen?

Hoe anderen je beoordelen is juist een uitdaging

In dit boek wordt meerdere keren de tandem aangehaald als hulpmiddel wanneer alleen fietsen niet lukt. Gebaseerd op zijn verhaal kan ik concluderen dat Moustafa zelf een tandem is. Hij maakt met dit boek de verbinding tussen leven met uitdagingen en het grijpen van mogelijkheden. Denken in oplossingen en hier oprechte acties aan verbinden. Onbeperkt Moustafa is een eerlijk boek dat uitdagingen beschrijft door hoe je op het eerste zicht beoordeeld wordt, levenservaringen die je rijker of wijzer maken, en hoe je hier als held mee om kan gaan.

Ook een aanrader voor studenten

Ik wil dit boek ook graag aanraden aan studenten die binnen hun opleiding op een of andere manier in contact komen met mensen met een beperking, of beter gezegd met een uitdaging. Het boek kan hierin bijdragen om hen niet als cliënt maar als mens te benaderen.

Informatie

Bellemans
Tina Bellemans docent Hogeschool Windersheim

Deze pagina is een onderdeel van: