Blog

Noodsituatie in zorginstellingen in Oekraïne

Leestijd: 2 minuten
07 december 2022

Organisaties voor mensen met een beperking en ouderen in Oekraïne hebben dringend generatoren nodig. Nu al is er minder dan de helft van de tijd elektriciteit, schrijven Eric Bloemkolk en Theo Maas van SOFT tulip. Ze zijn een inzamelingsactie gestart.

Actie voor Oekraine
Bij een instelling voor kinderen met een beperking in Oekraïne wordt gekookt op een houtvuurtje. Foto Eric Bloemkolk

SOFT tulip en Oekraïne

Al zestien jaar voor de invasie van Rusland in Oekraïne, die op 24 februari dit jaar begon, werkte SOFT tulip aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg voor mensen met een beperking in Oekraïne. Dit doen we door middel van trainingen die door Nederlandse zorgmedewerkers aan hun collega’s worden gegeven. Ook vonden er diverse ‘inspiratiebezoeken’ aan Nederlandse zorginstellingen plaats en doen we veel aan beleidsbeïnvloeding.

Vierhonderd vluchtelingen gehuisvest bij zestien zorginstellingen

Vanaf maart dit jaar heeft SOFT tulip vierhonderd vluchtelingen met een beperking en hun familieleden onderdak weten te geven bij zestien zorginstellingen. Ook voor een paar Oekraïense zorgmedewerkers hebben we hier een woning gevonden. Eén van hen, fysiotherapeute Sasha, over wie ik in mijn vorige blog schreef, is inmiddels naar Oekraïne teruggekeerd. Haar verhaal en dat van haar collega Lena is verwerkt in de korte documentaire ‘Het belang van Early Childhood Intervention in Oekraïne’.

Aandacht voor elektriciteitsvoorziening in Oekraïne

Er komen maar mondjesmaat nieuwe vluchtelingen en onze aanvraag bij het ministerie van Justitie en Veiligheid voor financiering van ons coördinatiewerk is afgewezen. Dit betekent dat we ons weer volledig op de situatie in Oekraïne richten. De crisis in de elektriciteitsvoorziening treft de mensen met een beperking en de ouderen die in instellingen leven keihard en onze hulp is hard nodig!

Noodsituatie: geen stroom in instellingen voor mensen met een beperking

Tijdens ons wekelijks overleg met de leiding van Sociale Zaken in Zakarpattya, valt de verbinding steeds weg. Het lukt hen om kort toe te lichten dat het leven voor mensen met een beperking in de instellingen steeds moeilijker wordt. ‘We hebben minder dan vijftig procent van de tijd stroom en dan ook nog eens beperkt. We zitten echt in een noodsituatie: geen verwarming, geen licht, geen warm eten of water voor de kinderen en volwassenen die bij ons wonen. De zorgmedewerkers raken uitgeput, omdat hun werkomstandigheden hopeloos zijn’, zo vertaalt onze tolk Iryna Roshkovych de woorden van Oleg Kirilenko, directeur van de regionale revalidatiecentra.

Inzamelingsactie voor generatoren

Gelukkig kunnen we wat goed nieuws brengen: we hebben inmiddels zo’n 75.000 euro via diverse fondsen bij elkaar weten te brengen. ‘De eerste drie generatoren komen spoedig naar jullie toe. Nog drie anderen zijn in bestelling.’ We zien de emotie in hun ogen. Even een kleine verlichting…
En we gaan verder met onze actie om geld in te zamelen, want er zijn achttien generatoren nodig voor zeven instellingen. Ook jouw donatie is van harte welkom en voor de mensen in de instellingen letterlijk van levensbelang! Klik hier om te doneren.

Informatie

  • Eric Bloemkolk is directeur van SOFT Tulip. Vanaf het begin van de oorlog beeldbelt hij vrijwel dagelijks met goede bekenden in Oekraïne waarmee hij al vele jaren samenwerkt.
  • Theo Maas is voormalig wethouder van de gemeente Someren, van origine verpleegkundige met een carrière in de gehandicaptenzorg en vrijwilliger bij SOFT tulip
  •  SOFT Tulip is een stichting die zich onder andere inzet voor mensen met een beperking in Oekraïne. Cordaan, Lelie Zorggroep, Pameijer en Parnassia Groep maken er deel van uit.
Eric Bloemkolk Directeur SOFT Tulip