Nieuws van leden

Inzamelactie generatoren voor mensen met beperking in Oekraïne

Leestijd: 3 minuten
07 december 2022

De Nederlands hulporganisatie SOFT tulip is een inzamelactie gestart voor instellingen in Oekraïne waar kinderen, volwassenen of ouderen met een verstandelijke, psychiatrische of meervoudige beperking wonen. Door uitval van elektriciteit door raketaanvallen is hun dagelijkse verzorging in gevaar: geen verwarming, geen warme maaltijd in de vrieskou. Er is geld nodig voor de aanschaf en het vervoer van twintig generatoren. Deze generatoren - kosten vijf à tienduizend euro per stuk - zijn van levensbelang en moeten zeven grote instellingen in de regio Transkarpatië in Oekraïne van elektriciteit voorzien.

Oudere vrouw in Oekraine
Een oudere vrouw in een instelling moet vanwege de kou het bed houden. Foto Eric Bloemkolk

SOFT tulip start actie

SOFT tulip is een samenwerkingsverband van Nederlandse zorgaanbieders waaronder Cordaan en Pameijer. Sinds 15 jaar ondersteunt SOFT tulip de hervorming van deze instellingen in Transkarpatië met trainingen, beleidsuitwisseling, lobby en praktische steun. Volgens SOFT tulip worden de instellingen voor mensen met een beperking helaas niet bereikt vanuit algemene acties voor generatoren, zoals die van giro 555. Juist nu hebben de beleidsmakers, zorgverleners en cliënten daar steun nodig. SOFT Tulip is gevraagd om een bijdrage te leveren aan het verkrijgen van generatoren.

Zonder elektriciteit stopt alles

De bewoners van de internaten leven en verblijven dag en nacht op het instellingsterrein. Ze hebben niet de mogelijkheid om het land te ontvluchten en hebben veelal geen familie. Hun dagelijkse verzorging staat onder druk zodra de stroom uitvalt.  Begeleiders van mensen met een beperking op zorglocaties in West-Oekraïne zitten met de handen in het haar. Steeds vaker en steeds langduriger valt de stroom uit. 'Voor onze cliënten met een beperking begint dat echt desastreus te worden. Want zonder stroom geen verwarming, geen warm water, geen koffie of thee en geen warme maaltijd. Hoe moeten we in godsnaam verder, hoe leggen we het hen uit, wat voor kerst gaan we tegemoet.' 

Generatoren van levensbelang

Iryna Roshkovych, vicedirecteur Regionale Dag- en Revalidatiecentra, vreest dramatische situaties: 'Niet alleen voor onze cliënten op de verschillende locaties, maar ook voor de collega’s natuurlijk. Hoe begint je werkdag, hoe stap je binnen als je weet dat je eigenlijk niets te bieden hebt. Hoe ga je naar huis, hoe laat je je collega’s en de cliënten achter. Met lege handen en met de kou in het lijf?' Met eigen generatoren is de staf in staat al deze voorzieningen in stand te houden. In een land waar de gemiddelde dagtemperatuur in de winter tussen –8 en 2 graden ligt, zijn de generatoren van levensbelang.

Samen met kerst niet in de kou

'Ik doe een heel dringend beroep op onze collega’s en alle andere mensen in West-Europa', zegt Iryna. 'We weten ook hier dat jullie daar kopzorgen hebben door de flinke prijsstijgingen voor energie en boodschappen. Maar ik kan niet anders dan voor onze cliënten en collega’s een beroep te doen op jullie solidariteit.'

Ik hoop echt dat wie de mogelijkheden heeft, bereid is om een donatie te doen. Voor ons zou dat het mooist denkbare kerstgeschenk zijn. Zodat jullie daar, maar ook wij en vooral onze cliënten hier met kerst niet in de vrieskou zitten.

Iryna Roshkovych, vicedirecteur Regionale Dag- en Revalidatiecentra Oekraïne

Geef en help Oekraïne de winter door

Wie de actie van SOFT tulip wil steunen kan een donatie geven via deze actiepagina. Elk bedrag, groot of klein is welkom. Help de meest kwetsbare inwoners van Oekraïne met uw gift. Juist nu.

Lees ook het blog van Eric Bloemkolk: https://www.vgn.nl/blog/noodsituatie-zorginstellingen-oekraine 

Meer informatie over het werk van SOFT tulip is te vinden op www.softtulip.nl. SOFT tulip werkt in Europees verband via de EASPD www. www.easpd.eu aan de situatie van mensen met een beperking tijdens de oorlog in Oekraïne. Vragen over de inzamelactie of behoefte aan een achtergrondverhaal? Mail naar info@softtulip.nl

 

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen