Blog

Project LEEV! Een gezond leven is een goed leven

09 februari 2023

Hebben mensen met een verstandelijke beperking de kennis en mogelijkheden tot hun beschikking om gezond te leven? Kirsten Lamberts is als promovendus betrokken bij het Project LEEV!. Met dit project wil men deze kennis en mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking vanzelfsprekend maken. 'Want iedereen heeft recht op een gezond leven', aldus Kirsten.

Gezonde voeding fruit

Gezonde leefstijl draagt bij aan kwaliteit van leven

Het vierjarige Project LEEV! is vorig jaar gestart. Het project bestaat uit een landelijk consortium met verschillende onderwijs- en zorginstellingen die met elkaar de toegankelijkheid van kennis en leefstijlondersteuning vanzelfsprekend willen maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Want uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage levert aan een optimale kwaliteit van leven.

Volhouden van goede voornemens

Aan het begin van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens. Meer bewegen, gezonder eten en (tijdelijk) stoppen met roken. Maar na ongeveer zes weken komt het breekpunt en verdwijnen bij velen de goede voornemens in de kast. Wat zorgt er nu voor dat goede voornemens en persoonlijke doelen wel gehaald worden?

Opgelegde doelen of eigen doelen?

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen in de zorg altijd te maken met doelen. Opgelegde doelen vanuit goede intenties, al dan niet in samenspraak met de mensen met een verstandelijke beperking zelf. Maar zijn dat echt hun eigen doelen? Vanuit welke behoefte? Wat is dan een ‘goed’ doel en wie bepaalt dat?

Integratie in het dagelijks leven

Ik zie de link met het denkmodel van Triple C: dat wat je aandacht geeft groeit. Als je wilt of moet afvallen, wordt dan de focus niet gelegd op een ‘defect’ en de uitvoering meer gezien als een straf dan iets positiefs wat je jarenlang kunt volhouden?

Maar wat nou als je ‘herstel van het gewone (gezonde) leven’ nastreeft en leefstijlondersteuning en -interventies integreert in het dagelijks leven? Denk aan voldoende bewegen en gezonde voeding. Krijg je dan niet als ‘bijproduct’ gewichtsverlies, mogelijkheid tot deelname aan sociale activiteiten en meedoen in de maatschappij?

Doorontwikkeling producten tot leefstijlinterventie

In het afgelopen decennium zijn er binnen verschillende, elkaar aanvullende projecten, kennis en producten ontwikkeld. Deze kennis en producten worden binnen het Project LEEV! gebundeld en doorontwikkeld tot een gepersonaliseerde integrale leefstijlinterventie. Deze interventie helpt zorgprofessionals zoals fysiotherapeuten, diëtisten, verpleegkundigen en leefstijlcoaches om effectieve leefstijlondersteuning te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en begeleiders.

Naast de ontwikkeling van de leefstijlinterventie is er specifieke aandacht voor de voorwaarden om leefstijlondersteuning duurzaam in te bedden in de dagelijkse zorg.

Meedoen in de samenleving

Al met al betekent dit dus niet iedere dag broodjes sla en vijf keer per week sporten, maar wel op maat voldoende bewegen en gezonde voeding. Zo krijgen en behouden mensen met een verstandelijke beperking genoeg energie voor bijvoorbeeld het hebben van een sociaal leven, of het vervullen van een maatschappelijke rol; kortom het mee kunnen doen in de samenleving. Dat is toch precies waar we nou met elkaar in de zorg zo hard naar streven! Gelijkwaardigheid zowel in de zorg als daarbuiten. Laat het delen van gezonde doelen daar een mooi voorbeeld in zijn, en dan niet voor slechts zes weken…

Nieuwsgierig naar Project LEEV!? Neem een kijkje op Project LEEV! GLI-VB (hanze.nl) of neem gerust contact op.

Over Kirsten Lamberts

Kirsten Lamberts is sinds september 2022 als promovendus verbonden aan het LEEV! Project (Gezonde leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking) binnen de Hanzehogeschool en het UMC Groningen.  Kirsten is Orthopedagoog-Generalist bij Cosis met werkervaring als regiebehandelaar in (forensisch)gehandicaptenzorg en jeugdzorg. 

Samenwerkingspartners Project LEEV
Kirstesn Lamberts
Kirsten Lamberts

Deze pagina is een onderdeel van: