Nieuws van leden

ASVZ, Pluryn en Trajectum inspireren zorgorganisaties over PRO

17 september 2021

Zorgorganisaties ASVZ, Pluryn, Trajectum, de zorgkantoren VGZ en Zilveren Kruis en het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) organiseerden op 15 september een webinar over Pro voor organisaties die overwegen om ook zorg volgens het gedachtegoed van Pro te bieden. Pro wil doorplaatsing en uitstoting van mensen met een licht verstandelijke beperking en een intensieve ondersteuningsvraag voorkomen, door het bieden van een zo gewoon mogelijk leven en door onvoorwaardelijkheid te bieden.

Pro

Tien geïnteresseerde zorgaanbieders namen aan de sessie deel. Ook de zorgkantoren sloten aan. Samen bespraken zij wat Pro in de praktijk inhoudt én wat het adapteren van het Pro gedachtegoed voor hen kan betekenen. Hanneke Kooiman, bestuurder van ASVZ en Melina Rakic, bestuurder van Trajectum lichtten hun visie toe en brachten dilemma’s voor het voetlicht. Petra van Gennip (Trajectum) vertelde samen met Annemarie van Vonderen (Pluryn) en Ineke Speksnijder (ASVZ) over Pro in de praktijk. Vervolgens lichtte Suzanne Lokman (AWVB, Tranzo, Tilburg University) de eerste onderzoeksresultaten over Pro toe. En het VGZ Zorgkantoor vertelde wat het belang is van de ontwikkeling van Pro voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van passende zorg en hoe het zorgkantoor kijkt naar de verdere uitrol van de manier van werken die Pro voorstaat.

Pro: Goede en innovatieve zorg 

Alle tien zorgorganisaties die deelnamen aan het webinar zijn enthousiast over deze manier van zorg verlenen. Pro heeft enerzijds tot doel goede zorg te verlenen. Pro biedt langdurige en onvoorwaardelijke 24-uurszorg aan 24 mensen die naast hun LVB forse gedrags- of psychische problemen ervaren en een geschiedenis kennen van veel uitplaatsingen. De 24 cliënten die momenteel zorg ontvangen volgens Pro wonen bij ASVZ, Pluryn of Trajectum. Pro biedt hen een orthopedagogische behandeling, waarbij de context zoveel mogelijk wordt afgestemd op de cliënt. Pro wil daarnaast bijdragen aan innovatie in de zorg.

In dit achtergrondartikel leest u meer informatie over Pro.