Nieuws van leden

De Verwanten grijpt je bij de keel én ontroert

05 december 2023

Maria Baltag, woonachtig op locatie van Midddin, trekt momenteel samen met drie acteurs met een licht verstandelijke beperking volle zalen met de voorstelling De Verwanten. Ze heeft een NAH en ziet de podiumervaring als een deel van haar revalidatie. De indrukwekkende voorstelling is dit jaar en volgend jaar nog bij verschillende VGN-leden te zien.

De verwanten
Maria Baltag (rechts)

Lang herstel

Precies 12 jaar geleden overkwam Maria, woonachtig op een locatie van Middin en al zeven jaar lid van de centrale cliëntenraad, een afschuwelijk verkeersongeval, waar ze heel lang van moest herstellen. Ze vertelt er indringend over tijdens de voorstelling. “Ik kwam 25 jaar geleden uit mijn geboorteland Roemenië naar Nederland. Had een prima baan op de boekhouding van het Ministerie van Justitie. Totdat ik in 2011 onder een tram liep en mijn leven voorgoed veranderde.” De verandering bleek geen verwoesting. Want net als haar noodlot je bij de keel grijpt, volgt er een geslaagde grap, een dansje, samenzang of een herkenbare sketch.

Harde confrontatie

De Verwanten, een initiatief van belangenbehartiger LFB, gaat over wat deze vier mensen met een beperking overkwam direct na de geboorte, de schooltijd, de opvoeding thuis, de zoektocht naar een baan en de strijd tegen de eenzaamheid. Met een prachtige choreografie en onder deskundige regie confronteert de groep de zaal met de levenslange strijd voor inclusie. Met een energie die ontroert, ontwapenende humor en een pittige maatschappelijke boodschap.

De verwanten
Scenefoto's van de Verwanten

Nog lang niet klaar

“We hebben De Verwanten nu acht keer gespeeld,” vertelt Maria na afloop van een voorstelling in een klein Utrechts theater. “Deze kans om op een podium mijn verhaal te vertellen en mee te doen met de groep heeft mij enorm gesterkt in mijn herstel. We merken dat De Verwanten aanslaat. Daarom willen we de toer heel graag zo lang mogelijk voortzetten. Er is nog genoeg werk aan de winkel.”

Slimme promotie

Ter promotie speelde de groep tegenover een volle vergaderzaal met zorgbestuurders een paar scenes uit De Verwanten tijdens de Algemene Leden Vergadering van de VGN. Ook daar oogstte Maria met haar medespelers een staande ovatie. En een aantal toezeggingen (‘Dit moeten jullie ook bij ons komen spelen’). Het volledige speelschema en achtergrondinformatie over De Verwanten staat op www.gehringenketelaars.nl/de-verwanten/

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven