Nieuws van leden

Een Florence Nightingale lamp als blijk van waardering tijdens de dag van de zorg

Leestijd: 4 minuten
17 mei 2021

‘Zien en gezien worden, wat attent en hoe toepasselijk.' Met die woorden reageert bestuurder Ageeth Ouwehand van 's Heeren Loo op het cadeau dat bouwbedrijf Karbouw heeft afgeleverd op het hoofdkantoor van de grootste organisatie in de gehandicaptensector.

Foto 's Heeren Loo en Karbouw
Foto 's Heeren Loo en Karbouw

Dag van de zorg 

Als waardering voor alle verpleegkundigen en verzorgenden schenkt het bouwbedrijf rond 12 mei, de dag van de zorg, in totaal 250  Florence Nightingale Guidelights aan een aantal zorginstellingen en ziekenhuizen in de regio's Amersfoort en Arnhem. 's Heeren Loo verdeelt de lampen, twaalf stuks, onder medewerkers die volop in de frontlinie hebben gestaan tijdens de coronapandemie.

De speciale Florence Nightingale editie van de Guidelight is een initiatief van het Historisch College FNI/V&VN in samenwerking met Weltevree. Op de lamp prijkt een persoonlijke boodschap en de handtekening van ‘Lady with the Lamp’ Florence Nightingale (1820 – 1910), moeder van de moderne verpleegkunde. De lamp symboliseert zowel de rijke geschiedenis van het vak als de moderne innovatieve verpleegkundige en verzorgende. Daarnaast is het ook gewoon een praktisch product; mobiel, oplaadbaar en te gebruiken als zaklamp. 

Bouwen 

‘Ook in tijden van corona vormen verzorgenden en verpleegkundigen de hoeksteen van onze samenleving. We horen zoveel verhalen over de bijzondere prestaties die medewerkers in de zorg leveren. Daar willen we op deze manier aandacht aan geven', zegt Vincent Klompenhouwer, commercieel directeur van Karbouw. ‘Waar wij als Karbouw met zorg en aandacht bouwen, kunnen wij in deze tijden bouwen op de zorg.’ 

‘Wat een ontzettend mooi gebaar', zegt ook bestuurder Ernst Klunder van 's Heeren Loo. ‘Een mooie lamp als erkenning voor het werk dat overal in de zorg wordt geleverd. Nog steeds. En ook bij ons, waar cliënten met een verstandelijke beperking soms niet snappen waarom we nog steeds afstand moeten houden.’ 

Corona-units 

De lampen worden bij 's Heeren Loo uitgereikt aan medewerkers in drie regio's: Apeldoorn, Ermelo en Noordwijk. Daar zijn drie bovenregionale corona-units ingericht als noodhospitalen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze units, waar ook cliënten van andere organisaties terecht kunnen, zijn toegerust op de speciale zorg en aandacht die ziekenhuizen niet kunnen leveren aan mensen met een verstandelijke beperking. 

Ageeth Ouwehand: ‘De corona-units zijn volop in gebruik geweest. Nu zijn ze 'slapend’, een mooi bewijs van hoe het er inmiddels bij ons voorstaat. Ruim 80 procent van onze cliënten is gevaccineerd. En uit de wandelgangen – we mogen er immers als werkgever niet naar vragen – hoor ik dat gelukkig ook steeds meer medewerkers hun vaccinatie kunnen krijgen.’  

Meer dan een lamp 

De speciale Florence Nightingale editie van de Guidelight is een initiatief van het Historisch College FNI/V&VN in samenwerking met Weltevree. Pieterbas Lalleman - verpleegkundige, onderzoeker en voorzitter van het Historisch College FNI - kwam op het idee toen hij een foto zag van een verpleegkundige met een Guidelight, ontworpen door Floris Schoonderbeek. ‘Deze Weltevree-lamp lijkt sprekend op de lantaarn waarmee Florence Nightingale tijdens de Krimoorlog haar rondes deed langs patiënten.’ 

Op deze speciale editie van de Guidelight prijkt een persoonlijke boodschap (‘Ever yours loving’) en de handtekening van ‘Lady with the Lamp’ Florence Nightingale (1820 – 1910), moeder van de moderne verpleegkunde. De lantaarn symboliseert de rijke geschiedenis van het vak en is een boodschap van waardering aan alle verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. Daarnaast is het ook gewoon een praktisch product. ‘De lamp is oplaadbaar en mee te nemen voor als je ’s avonds de zaal opgaat. Hij is ook te gebruiken als zaklamp, bijvoorbeeld als je een katheterzak moet verwisselen’, zegt Lalleman. 

Oproep 

Karbouw schenkt 250 Florence Nightingale Guidelights aan zorginstellingen in de regio’s Arnhem en Amersfoort. Andere ziekenhuizen, zorginstellingen en sponsoren kunnen de Florence Nightingale Guidelight ook bestellen via het Historisch College FNI/V&VN of de webshop van Weltevree. Met de aanschaf van de lamp wordt tevens historisch onderzoek en het archief van de geschiedenis van verpleging en verzorging gesteund. 

Over Karbouw 

Bouwbedrijf Karbouw is specialist in herontwikkeling van bestaand vastgoed, binnenstedelijke nieuwbouw, verbouw en het bouwen van zorg bestemd vastgoed en scholen. Met een team van ca. 40 medewerkers in Amersfoort en een team van ca. 20 medewerkers in Arnhem realiseren ze ideale plekken om te werken, wonen en te leren. Zoals de transformatie van een voormalig hotel/restaurant naar woon-zorgcomplex De Herbergier in Scherpenzeel, de nieuwbouw van Landgoed Klingelbeek in Arnhem en verbouwingen op Industriepark Kleefse Waard. 
www.karbouw.nl

Over ’s Heeren Loo 

's Heeren Loo biedt in het hele land zorgbegeleiding, ondersteuning en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen we met 17.000 medewerkers voor 14.000 cliënten. Via een landelijk netwerk van poliklinieken behandelen we nog eens ruim 3.000 extramurale cliënten. 

's Heeren Loo investeert tevens in initiatieven die bijdragen aan de emancipatie en participatie van cliënten, waaronder de Academie voor Zelfstandigheid en het Expertisecentrum Advisium. Aan het expertisecentrum zijn ruim duizend medische, paramedische en gedrags­wetenschappelijke specialisten verbonden. Met 130 jaar aan kennis en ervaring uit de praktijk en de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en innovaties helpen we mensen verder. 
www.sheerenloo.nl 

Deze pagina is een onderdeel van: