Nieuws van leden

Hotel Restaurant Abrona sluit definitief haar deuren

Leestijd: 4 minuten
20 mei 2020

Hotel-restaurant Abrona sluit op 1 juni 2020 definitief haar deuren. Abrona in Oudewater bestaat sinds 1999 en was het eerste hotel in Nederland waar mensen met een verstandelijke beperking werkten. Het was jarenlang een geliefde plek voor vele gasten uit binnen- en buitenland, voor de cliënten en medewerkers die hier werkten en hun familie en kennissen.

Hotel restaurant Abrona

Het voorgenomen besluit om het hotel definitief te sluiten, komt voort uit het plan Abrona Goed & Gezond. Dit plan is bedoeld om een aantal kwaliteitsverbeteringen door te voeren en de organisatie financieel gezonder te krijgen. Ondanks alle inspanningen had Abrona al jaren onvoldoende horecaopbrengsten.

Kwaliteit van zorg staat voorop  

Abrona moest grote investeringen doen, onder andere in het monumentale gebouw. De investeringen zouden het rendement in de toekomst onvoldoende kunnen verbeteren. ‘We vinden dat (commerciële) horecaverliezen niet langer gefinancierd kunnen worden uit gelden die bedoeld zijn voor zorg, begeleiding, ondersteuning of behandeling van onze cliënten’, aldus het bestuur van Abrona.

Minder vraag naar reguliere dagbesteding

De veranderde vraag naar ondersteuning speelt ook een rol bij de sluiting. De vraag naar reguliere dagbesteding (in een zorgorganisatie) is afgenomen en de vraag naar leer-werkplekken in ‘gewone’ bedrijven neemt toe. Dit plaatst het hotel-restaurant als dagbestedingslocatie in een ander daglicht.

Een besluit met gevolgen

Volgens het bestuur is het niet langer verantwoord om Hotel-restaurant Abrona open te houden. Zij betreuren deze beslissing, die tevens versneld werd genomen door de gevolgen van de coronacrisis. In de eerste plaats heeft dit besluit gevolgen voor de cliënten, medewerkers en vrijwilligers die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet. Maar zeker ook voor alle gasten en andere betrokkenen die het hotel een warm hart toedragen.

Aandacht voor cliënten en medewerkers

In het afhandelen van de gevolgen van deze sluiting voor cliënten, medewerkers, familie en anderen wordt nu uiterst zorgvuldig gewerkt. De eerste aandacht is gericht op het begeleiden van cliënten en medewerkers naar een passende werk- of dagbestedingsplek binnen of buiten Abrona. Ook wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn voor de verkoop van het monumentale pand in Oudewater.

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: