Nieuws van leden

Makathon De Hartekamp Groep: “Kliekjes” slimste oplossing

23 mei 2018

Van 16 tot en met 18 mei werkten bijna 100 studenten van Nova College (mbo) en InHolland (hbo) samen met professionals uit bedrijfsleven en zorg in teams aan slimme oplossingen in de zorg. Het thema was Duurzaamheid. Hoe maken we de zorg goedkoper en duurzamer, zonder dat dit ten koste gaat van de persoonlijke zorg? Casussen gingen bijvoorbeeld over het filteren van medicijnen uit water en hoe zorg je dat de besteldienst voor etenswaren zo min mogelijk heen en weer hoeft te rijden.

Wat een energie en creativiteit gonsde er door de ruimtes waar iedereen tot het allerlaatste moment druk was om hun uitwerking te vervolmaken! En hoe lastig is het om, als jurylid, een keuze te moeten maken uit de 10 gepitchte ideeën!

Team Jamaar won met de slimme oplossing “Kliekjes”.
Het is het antwoord op de vraag of het mogelijk is om te besparen op voedsel en tegelijk het grote aantal ritten van leveranciers dat voedsel levert te verminderen. “Kliekjes” is tegelijk een platform waarbij overbodig voedsel kan worden uitgewisseld tussen woningen via een app of een website. Als een woning bijvoorbeeld tomaten over heeft, kan zij deze aanbieden via de app aan andere woningen. Hiermee wordt voorkomen dat er overbodige ritten gemaakt worden tussen supermarkt en woning.

Marian Stet, lid van de Raad van Bestuur van De Hartekamp Groep, vindt dit zo’n goed idee dat ze verder wil praten met de studenten over deze uitwerking.
Ook Thea de Vries, sectordirecteur drinkwater bij PWN, heeft een onderdeel van het plan van team VIEZ omarmt: het ontwikkelen van een logo op stickers of medicijnzakjes dat duidelijk maakt dat je die niet zomaar weg kunt gooien.

Zo zie je wat er loskomt als dat (overigens voortreffelijk) georganiseerd wordt. Dat kan landelijk, maar ook regionaal en smaakt naar meer, wie volgt?

Maarten Huttner
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van: