Nieuws van leden

Nieuw boekje in begrijpelijke taal over gehoorscreening voor mensen met een beperking

22 juni 2023

Gemiva kondigt met trots de lancering aan van een uniek boekje om de gehoorscreening op een begrijpelijke manier uit te leggen. Het boekje, getiteld Kun je goed horen, is samen met bewoners en deelnemers ontwikkeld. Het bevat heldere taal en foto's van spelers van de theatergroep Domino, die zelf mensen met een beperking zijn.

Gehoorscreening boekje Gemiva

Stap voor stap uitleg

Gehoorscreening kan voor cliënten best spannend zijn. Kun je goed horen legt het proces stap voor stap uit via eenvoudige bewoordingen en visuele ondersteuning.

Samenwerking theatergroep Domino

Wat dit boekje extra bijzonder maakt, is de samenwerking met de theatergroep Domino, een geweldig collectief van getalenteerde artiesten met een beperking. De foto's in het boekje zijn speciaal gemaakt met behulp van de spelers van Domino. De teksten zijn gemaakt na een aantal gesprekken met bewoners en deelnemers over wat zij belangrijk vinden om te weten over de gehoorscreening. Zo is de inhoud nog relevanter en herkenbaarder voor de lezers.

Vaker problemen met gehoor en ogen

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker problemen het hun gehoor en met hun ogen. Bij mensen met een verstandelijke beperking is dit 30% en bij mensen met Down Syndroom is dit 57%. Bij mensen zonder verstandelijke beperking is dit minder dan 5%.

Kun je goed horen is ontworpen om te worden gebruikt door zorgprofessionals, ouders en iedereen die betrokken is bij de voorbereiding van een gehoorscreening van mensen met een beperking.

‘We zijn blij om Kun je goed horen te presenteren als een waardevolle aanvulling in de voorbereiding op de gehoorscreening van onze cliënten, ‘ zegt Quirine Mudde, logopedist en een van de medewerkers die de gehoorscreening uitvoert.

Kun je goed horen is gratis te downloaden op de website van Gemiva.