Nieuws van leden

Ondernemingsraden gehandicaptenorganisaties op de bres voor goede zorg 

26 juli 2019

De gehandicaptensector kampt met een personeelstekort, een hoog ziekteverzuim en hoge werkdruk. Daardoor staat de zorg onder druk. De ondernemingsraden van zorgorganisaties Daelzicht en Dichterbij trekken aan de bel. In een manifest en petitie roepen zij alle partijen op tot een snelle en actieve samenwerking om de problemen op te lossen. 

Zorgmedewerker omarmt glimlachende client

De 170.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg moeten dagelijks alle zeilen bijzetten om hun cliënten de zorg te geven die ze nodig hebben en verdienen. Dat zeggen Bert Impelmans en Henk Haenraets, voorzitters van de ondernemingsraden van respectievelijk Daelzicht en Dichterbij. ‘Wij willen gezien worden!’ schrijven ze in een manifest dat ze naar alle 450 organisaties in de gehandicaptenzorg gestuurd hebben. Inclusief een petitie met de vraag aan ondernemingsraden, cliëntenraden en raden van bestuur om die te ondertekenen. 

Niet populair 

“De problemen zijn al groot en nemen alleen maar toe”, zegt Impelmans. “We hebben al personeelstekorten en de komende jaren gaan veel collega’s met pensioen. De instroom in de sector is veel te gering om dat op te kunnen vangen.” Dat komt door de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook doordat steeds minder mensen voor de gehandicaptensector kiezen, aldus Haenraets. “We leggen het af tegen anderen sectoren op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden. Mede daardoor is de sector niet populair. En dat is ontzettend zonde, want het is uitdagend en dankbaar werk.” 

Samenwerking nodig 

De ondernemingsraden roepen alle betrokken partijen op om de handen ineen te slaan. Samenwerking is nodig om een aantrekkelijke sector te zijn om in te werken en om voldoende en goed personeel te werven. Impelmans: “Ook op vlakken als opleiden, imago, de afstemming van capaciteit, competenties en arbeidsmarktbeleid moeten we samenwerken. Zorgaanbieders vissen nu allemaal in dezelfde personeelsvijver en concurreren onderling. Dat is absoluut onwenselijk.” 

Teken de petitie! 

Het manifest is te lezen op www.wijwillengezienworden.nl . Daar kun je ook de petitie ondertekenen. Haenraets: “We roepen iedereen op dit te doen. Cliënten van zorgorganisaties, hun familie, medewerkers en alle anderen die mensen met een beperking een warm hart toedragen. Hoe meer handtekeningen, hoe krachtiger het signaal en hoe sterker we straks bij de minister staan. Want dat is ons doel: om samen in gesprek te gaan en samen te komen tot mogelijke oplossingen.” 

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: