Nieuws van leden

Oplossingen bedenken tijdens Meedoen XL Maakdag van Odion

21 april 2022

Zorgorganisatie Odion organiseerde op 6 april voor het eerst de Meedoen XL Maakdag. Een zogenaamde hackathon waarbij kennisdelen, écht luisteren, out of the box denken en verbinding centraal stond. Tijdens deze dag bogen hackers van binnen en buiten Odion zich over uiteenlopende uitdagingen van cliënten over meedoen. Ook werden er meerdere prijzen uitgereikt.

Meedoen XL Maakdag van Odion
Nick en zijn team tijdens de Meedoen XL Maakdag

Ultieme uitdagingen op het gebied van meedoen

In de maanden voorafgaand aan de hackathon zochten cliënten van Odion naar hun meest ultieme uitdagingen op het gebied van meedoen. De zeven beste uitdagingen gingen door naar de maakdag, waaronder die van Nick over meedoen door te werken. “Ik vind het belangrijk dat mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om te doen wat zij graag willen doen qua werk. Er wordt te veel in labels gedacht waardoor de kwaliteiten die de persoon te bieden heeft vaak niet worden gezien.”

Speeddating voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt

Een team voor Nick en zijn uitdaging was snel gevormd. Gesteund door onder andere persoonlijk begeleiders en medewerkers van De Waerden en Parnassia ging hij aan de slag om de beste oplossing te vinden. Uiteindelijk bedacht het team ‘First Jobs’, een soort speeddating voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nick: “Mensen worden aan de hand van meerdere stappen gekoppeld aan een bedrijf. Een van de stappen is het opstellen van een goed cv en stage lopen bij verschillende bedrijven om te zien waar de match zit.” First Jobs bestaat uit zes stappen waarbij het doel is om een gouden match tussen werkgever en cliënt te vinden.

Mensen die minder makkelijk meekomen, kunnen ook veel bereiken

De oplossing sloeg aan bij de jury, die onder andere bestond uit Rick Brink (oud-minister van Gehandicaptenzaken) en Annemarie van Dalen (Odionbestuurder). Nick won een prijs van €500,- beschikbaar gesteld door de afdeling relatiebeheer van de Gemeente Zaanstad. “Het besef kwam pas twee dagen later”, zegt Nick. “Het doet mij veel dat het probleem gezien wordt. Dat maakt mij erg emotioneel.” Nick voelt zich sinds de maakdag naar eigen zeggen meer gemotiveerd en positief geladen. “Ik hoop dat werkgevers beseffen dat mensen die minder makkelijk meekomen ook veel kunnen bereiken, al is het met een omweg. En voor mensen zoals ik hoop ik dat zij dankzij First Jobs in zichzelf blijven geloven.”

Andere prijswinnaars

Andere prijzen gingen naar de uitdaging van Albert over meedoen in de nautische wereld (€1000,- publieksprijs) en meedoen door verbinding met anderen van Jeanette (€1500,- beschikbaar gesteld door de Vrienden van Odion). Fondsenwervingbureau 2MakeItHappen wordt betrokken om sponsors te vinden en zo alle uitdagingen verder te helpen. 

Tendens in gang gezet die tot mooie ontwikkelingen gaat leiden

De Meedoen XL Maakdag is een initiatief van de afdeling Meedoen van Odion in samenwerking met Gloedmakers. “Meedoen is belangrijk, want ieder mens wil iets betekenen en meedoen in de samenleving”, zegt Marie Louise van Hall, stafmedewerker Meedoen. “Meedoen is niet altijd vanzelfsprekend. Met deze hackathon hebben we daar een licht op geschenen en een tendens in gang gezet die tot mooie ontwikkelingen gaat leiden.”

Winnaar of niet, het was voor alle deelnemers een bijzondere en unieke dag. Marie Louise: “Het belangrijkste is dat we geen enkel team loslaten en hen ook na de hackathon de handvatten en hulpmiddelen aanreiken om hun oplossing verder te brengen. In zekere zin is iedereen dus winnaar.”

Over zorgorganisatie Odion

Een wereld waarin iedereen gezien wordt. Waarin jouw leven betekenis heeft. Daar gaan wij voor. Zorgorganisatie Odion zet professionele zorg in voor mensen met een beperking, binnen 63 locaties en ambulante ondersteuning in de regio Zaanstreek, Waterland en Kennemerland.