Nieuws van leden

Oproep: geef mensen met een visuele beperking een kans op werk

Leestijd: 2 minuten
27 oktober 2023

De Oogvereniging, Visio Foundation en het Bartiméus Fonds hebben op 26 oktober 2023 de petitie ‘Wij Willen Werken’ overhandigd aan Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Met deze petitie roepen 3.225 ondertekenaars werkgevers op om mensen die slechtziend of blind zijn een kans op werk te bieden. En dat is hard nodig: uit recente cijfers blijkt dat slechts 3 op de 10 mensen met een visuele beperking een betaalde baan heeft.

Aanbieding petitie aan Jaco Vonhof
Aanbieding petitie aan Jaco Vonhof

Gemiste kans

Terwijl werkgevers staan te springen om personeel, wordt een grote groep werknemers over het hoofd gezien. Slechts 29 procent van de beroepsbevolking met een visuele beperking heeft betaald werk. Dit is een gemiste kans omdat:

  • de arbeidsmarkt staat te springen om menskracht;
  • meer mensen aan het werk de druk op ons sociale vangnet vermindert;
  • werken bijdraagt aan levensgeluk en het behoud van de eigen regie;
  • met de juiste aanpassingen en hulpmiddelen mensen met een visuele beperking prima kunnen functioneren in een werkomgeving.

Campagne Wij Willen Werken

Daarom bundelden de Oogvereniging, Visio Foundation en het Bartiméus Fonds hun krachten voor een gezamenlijke campagne: Wij Willen Werken, met als doelstelling:

  • het publiek bewust maken hoe pijnlijk het is voor mensen met een visuele beperking dat zij niet de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en in te zetten in het werkende leven;
  • werkgevers laten zien dat er onbenut potentieel is.

Constructief gesprek starten

De drie organisaties achter de campagne zijn met de overhandiging van de petitie een constructief gesprek gestart met MKB-Nederland over het creëren van gelijke kansen voor mensen met een visuele beperking op de arbeidsmarkt. Zo heeft de ondernemersorganisatie toegezegd die kansen actief onder de aandacht van haar leden te gaan brengen, en binnen de arbeidsmarktprojecten van de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk van MKB-Nederland en VNO-NCW het gesprek aan te gaan met individuele werkgevers. MKB-Nederland wijst verder op het belang dat mensen met een visuele beperking ook beter bij bedrijven in beeld worden gebracht. Het gaat immers ook over een heterogene groep met betrekking tot opleiding en ervaring.

Oogvereniging
De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening.
oogvereniging.nl

Visio Foundation
Visio Foundation ondersteunt financieel projecten en programma's in binnen- en buitenland, die meedoen mogelijk maken voor mensen met een visuele beperking.
visiofoundation.org

Bartiméus Fonds|
Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking. 
www.bartimeusfonds.nl

 

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: