Nieuws van leden

Podcast van Dichterbij: 'Zo geef je cliënten met een verstandelijke beperking en autisme duidelijkheid'

29 maart 2024

In een aflevering van de podcastserie Mooie Mensen van Dichterbij praten Karin van Zon (casemanager bij Dichterbij) en Bertie Gijsbers (begeleidster bij Dichterbij) over hun specialisatie in het begeleiden van cliënten met autisme én een verstandelijke beperking, wat een grote uitdaging kan zijn.

Karin van Zon en Bertie Gijsbers.
Karin van Zon en Bertie Gijsbers.

Zo voorkom je escalatie

Zowel Karin als Bertie hebben talloze voorbeelden van wanneer het even misging. 'Bijvoorbeeld toen er ineens groenten in de kip tandoori zat', vertelt Karin. “Dan kan een cliënt helemaal door het lint gaan, maar door op zo’n moment de juiste begeleiding te bieden kun je escalatie ook voorkomen.” Hoe je dat doet, illustreren Karin en Bertie in de podcast.

Zelfstandiger door doelenboek

Ook hoor je cliënt Julio en zijn begeleidster Eveline. Door Julio structuur in zijn leven te geven door middel van een doelenboek, is hij een stuk zelfstandig geworden. Zo heeft hij al meer dan 7 jaar geen woede-uitbarsting meer gehad én kan hij zelf naar zijn werk en zijn eigen pinpas beheren. Samen vertellen Julio en Eveline hoe ze dat bereikt hebben.

Podcast Mooie Mensen van Dichterbij

Mooie Mensen van Dichterbij is een podcast over zorgprofessionals die bij Dichterbij werken en ieder op hun eigen manier bijdragen aan een betekenisvol leven voor cliënten met een verstandelijke beperking. Luister ook de andere afleveringen over onder andere mensen met een verstandelijke beperking en seksualiteit en de inzet van technologie bij zorg op afstand.

Luister de aflevering. 

* Dinsdag 2 april is het wereld autisme dag. 

Over Dichterbij

Dichterbij is er voor mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Zij bieden ondersteuning, zorg en behandeling in alle fasen van het leven. Aan huis, op school of op een woon- of werklocatie van Dichterbij. Onder de naam STEVIG verlenen ze ook crisisopvang, specialistische en forensische zorg. 

Redactie VGN