Nieuws van leden

’s Heeren Loo opent digitaal deuren naar geschiedenis

28 september 2012

Op 10 oktober, in de maand van de geschiedenis, opent de ’s Heeren Loo Zorggroep op spectaculaire wijze haar deuren naar het verleden met de lancering van een digitaal museum. In dit museum kan de bezoeker zich terug in de tijd wanen: ruim 120 jaar geschiedenis van ’s Heeren Loo in de gehandicaptensector. Tegelijkertijd met het museum trapt de organisatie ook de Canon Gehandicaptenzorg Nederland af.

’s Heeren Loo kent een rijke geschiedenis, die duidelijk laat zien hoe zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking zich in de loop der jaren ontwikkelde. De zorggroep laat in 2012 haar eigen, kleurrijke geschiedenis op twee manieren tot leven komen. Met een boekje dat verscheen in mei. En, omdat onze geschiedenis omvangrijker is dan kan worden vastgelegd in een boek, met een digitaal museum.

Virtueel door geschiedenis wandelen
In het digitale museum toont de gehandicaptenzorgorganisatie de geschiedenis via vijftien virtuele kamers in tekst, beeld en geluid. Deze kamers symboliseren de levenslijn van ’s Heeren Loo. Van Intake tot Wonen, van Onderwijs tot Zingeving en van Behandelaars tot Werk & Dagbesteding: in iedere kamer die de bezoeker virtueel betreedt, leest en ervaart hij de verschillen tussen vroeger en nu. In het museum is ook de Canon Gehandicaptenzorg opgenomen. Deze uitgebreide Canon toont aan de hand van tekst, beeld en geluid het verloop van de gehandicaptenzorg in Nederland.

Deuren openen
’s Heeren Loo is de eerste zorgorganisatie met een digitaal museum. De lancering vindt plaats tijdens een bijeenkomst in restaurant Puur in het hoofdkantoor van ’s Heeren Loo in Amersfoort. Tussen 16.00 en 17.00 uur opent officieel de digitale deur naar het verleden.

Geschiedenis van grote waarde
’s Heeren Loo vindt het belangrijk geschiedenis vast te leggen. “Het bepaalt hoe we nu in ons werk staan, maar ook vooral hoe we naar onze toekomst kijken. We kunnen veel leren van toen, door goede zaken te behouden maar ook vooral te kijken hoe we cliënten meer kunnen laten participeren in onze samenleving. Dat wat vroeger niet het geval was. En elke dag schrijven we weer geschiedenis. Dat moeten we koesteren en leggen we dan ook graag vast”, aldus Paul de la Chambre, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Vanaf 10 oktober beschikbaar: www.museum-sheerenloo.nl.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: