Nieuws van leden

‘s Heeren Loo Zorggroep maakt zich sterk voor nog betere praktijkopleiding mbo-studenten

20 oktober 2017

De landelijke zorgorganisatie ‘s Heeren Loo en SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) gaan samenwerken voor een nog betere praktijkopleiding voor mbo-studenten. 26 september ondertekenden beide organisaties in Druten een overeenkomst. Daarin staan bijvoorbeeld afspraken over de scholing van praktijkopleiders en het efficiënt erkennen van de leerbedrijven.

‘s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. De organisatie doet dat in heel Nederland met hulp die varieert van lichte ondersteuning aan huis tot intensieve 24-uursopvang op woonlocaties. ‘s Heeren Loo biedt stages en leerbanen aan mbo-studenten die een zorgopleiding volgen op niveau 1, 2, 3 of 4. Op een aantal plaatsen in Nederland bestaan speciale afspraken met roc’s. Zo krijgen studenten op de Care Academy in Ermelo les van medewerkers van ‘s Heeren Loo en verzorgen de behandelaars daar gastlessen.

Wisselwerking tussen ervaren collega’s en studenten
Elise Nieuwhof, teammanager opleiden, leren & ontwikkelen bij ‘s Heeren Loo, is blij met de overeenkomst: “’s Heeren Loo biedt jaarlijks ongeveer 1.000 stageplaatsen aan mbo- en hbo-studenten. Daarnaast leiden we circa 500 bbl-studenten en 150 hbo-deeltijdstudenten op in leerwerktrajecten. Wij geloven sterk in de wisselwerking tussen ervaren collega’s op de werkvloer en de frisse blik van studenten. De laatste jaren zien we ook veel volwassenen die de weg van hun hart volgen. Deze studenten brengen al hun eerdere ervaring mee en verrijken daarmee het leven van cliënten.”

Goede begeleiding en zorg
“Hoe kunnen we samen in regie zijn met cliënten? Dat is de grote vraag van deze tijd”, vervolgt Elise. “Nieuwe studenten brengen ons regelmatig op andere ideeën of bieden nieuwe perspectieven. De samenwerkingsovereenkomst stelt ons in staat om met zo min mogelijk bureaucratie goede stages en leerbanen te realiseren. SBB is een welkome adviseur, met wie we een aantal keer per jaar gedegen stilstaan bij de vraag of het nog steeds klopt wat we doen en waar kansen liggen. Zo besteden we onze energie allemaal zo veel mogelijk in de richting van ons doel: goede begeleiding en zorg bieden.”

Enorme behoefte aan mbo-gediplomeerden
André Timmermans, algemeen directeur SBB: “In de zorg bestaat een enorme behoefte aan mbo-gediplomeerden. De kans op werk voor bijvoorbeeld een mbo-verpleegkundige is in het hele land ruim voldoende tot goed en ook voor de begeleider gehandicaptenzorg zijn er volop kansen. SBB heeft als doelstellingen dat studenten de beste praktijkopleiding krijgen met uitzicht op een baan en dat bedrijven nu en in de toekomst beschikken over de vakmensen die ze nodig hebben. Door overeenkomsten met grote leerbedrijven zoals ‘s Heeren Loo helpen we samen om die doelstellingen te realiseren.”

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: