Nieuws van leden

Sherpa richt in drie dagen verpleegkundige unit in

24 maart 2020

Sherpa heeft in drie dagen tijd een dagbestedingslocatie van 2200 m2 omgetoverd tot een verpleegkundige unit. Deze staat op het centrale instellingsterrein, op honderd meter afstand van het gezondheidscentrum. Er zijn bedden ingericht om ruim dertig mensen met coronaverschijnselen op te vangen. Op dit moment zijn er gelukkig nog nul bezet.

sherpa
Gisteren nog dagbesteding, vandaag een verpleegkundige unit

Onduidelijkheid over de situatie als drijfveer

‘Vorige week dinsdag bleek dat onduidelijk was in wat voor situatie we precies gaan belanden’, zegt strategisch manager huisvesting Ruben Velema. ‘We hebben er binnen Sherpa duidelijk voor gekozen om zorginhoudelijk aan de slag te gaan, maar direct ook aan de huisvestingskant. Daarom zijn we woensdag aan de slag gegaan en vrijdag waren we klaar.’

Veel cliënten van Sherpa wonen op locaties buiten het terrein. Sherpa onderscheidt nu drie soorten locaties: groen, oranje en rood. De cliënten die op groene locaties verblijven, hebben een zelfstandig appartement, met eigen sanitair. Als zij ziek worden, kunnen ze blijven waar ze zijn. Cliënten op oranje locaties wonen samen met anderen. Met enige aanpassingen, bijvoorbeeld aan het sanitair, is het mogelijk dat zij als ze ziek worden zoveel mogelijk op hun eigen kamer blijven.

Gericht op mensen met emb en senioren

Op rode locaties wonen cliënten echt samen en delen ze het sanitair. Wie hier verblijft en corona-achtige verschijnselen krijgt en medische ondersteuning nodig heeft, kan worden vervoerd naar de unit op het centrale terrein.

Velema houdt vooral rekening met de komst van mensen met emb en senioren. In de unit worden de doelgroepen gescheiden van elkaar ondergebracht. Velema: ‘Heel letterlijk: de ene doelgroep links van de gang en de andere rechts.’ Het personeel zal bestaan uit medisch personeel en gedragskundigen, waarbij wordt afgesproken dat het gedragskundige personeel de taak heeft het medisch personeel zo goed mogelijk te begeleiden.

Maar gelukkig zijn de bedden vandaag nog leeg. Velema: ‘En we hopen natuurlijk dat het zo blijft.’

Meer informatie?

Bent u bezig met een vergelijkbaar initiatief of wilt u meer informatie? Neem contact op met Elske ten Vergert of Willemijn Verhave.

Foto Stijn Rademaker

Deze pagina is een onderdeel van: