Nieuws van leden

Zeven winnaars landelijke uitreiking Special Media Awards 2019

11 november 2019

Tijdens een spannende award show in Beeld en Geluid in Hilversum zijn op 9 november de winnaars bekend gemaakt van de Special Media Awards. Tess Milne presenteerde deze eerste landelijke prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Deze uitreiking, in de Week van de Mediawijsheid, is een initiatief van zorgorganisatie Amerpoort. De zeven winnaars namen in een bomvolle zaal hun award in ontvangst. De vakjury was onder de indruk van de positieve en professionele manier waarop zij sociale media inzetten.

Uitreiking special media awards

Initiatiefnemer Sonja Heijkamp: “De Special Media Awards staan in het teken van een leuk online leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan alleen als je toegang hebt tot internet, de risico’s kent, de kansen van media kunt benutten en ondersteuning krijgt als je dat nodig hebt. Soms komen jongeren met een licht verstandelijke beperking juist op een negatieve manier in het nieuws als het gaat om sociale media. Het extra kwetsbare en de risico’s worden uitgelicht. Met de Special Media Awards geven wij samen met partners uit de gehandicaptenzorg en de mediawereld op een positieve manier aandacht aan de meerwaarde van media. Zo laten we zien dat er ook veel mensen zijn die over een flinke dosis digitale vaardigheden beschikken en een inspiratie zijn voor anderen.”

Week van de Mediawijsheid

De Special Media Awards zijn onderdeel van de Week van de Mediawijsheid met dit keer het thema #AanofUit. Voorafgaand aan de uitreiking overhandigde Netwerk Mediawijsheid het Mediawijsheidmanifest ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’ aan minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Meer dan 500 zorgorganisaties, beroepsprofessionals en betrokkenen ondertekenden het manifest en maken zich daarmee sterk voor een betere ondersteuning in mediawijsheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking. 

Techniek en originaliteit

Bij deze eerste landelijke editie selecteerde een vakjury de winnaars uit in totaal 80 inzendingen. Geen makkelijke klus, want de 23 genomineerden bleken stuk voor stuk hun sociale media heel professioneel en bevlogen in te zetten. In de vakjury zaten YouTuber en regisseur Bas van Teylingen, vlogger en ervaringsdeskundige Sander Pat, YouTuber en cameraman Teun Peters, oprichter van de DYTG Eelco Kingma en actrice Kimberley Klaver.

De winnaars

De vakjury heeft deze winnaars in zeven verschillende categorieën gekozen:

De winnaars in de verschillende categorieën gaan naar huis met een award, ontworpen en gemaakt door cliënten van ASVZ. Daarnaast mogen de winnaars een workshop vloggen bij YouTube volgen.

Terugkijken?

Voor iedereen die het feest wil terugkijken is er de aftermovie. Deze wordt gemaakt door cliënten van het multimedia team van Pluryn. De aftermovie komt net als alle foto’s binnenkort beschikbaar op de website www.special-media-awards.nl.

Sam van den Brink
Wil je meer weten?
Neem contact op met Sam van den Brink

Deze pagina is een onderdeel van: