Nieuws

De tien winnaars van de Special Media Awards 2021

08 november 2021

Vrijdag 5 november kwamen 30 genomineerden uit het hele land en van verschillende zorgorganisaties naar Beeld en Geluid in Hilversum voor de leukste award uitreiking van Nederland: de Special Media Awards, voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Na een spannende awardshow maakten presentatoren Irene Moors en Kevin van den Berg de 10 winnaars bekend. De uitreiking, in de Week van de Mediawijsheid, is een initiatief van zorgorganisatie Amerpoort. De vakjury was onder de indruk van alle inzendingen en de professionele manier waarop de winnaars met hun bijdrage laten zien hoe je (sociale) media op een positieve manier kunt inzetten.

Winnaars Special Media Awards 2021

Amerpoort maakt zich sterk voor digitale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. De zorgorganisatie organiseerde in 2019 voor het eerst een landelijk evenement en werkt inmiddels samen met meer dan 25 organisaties uit de gehandicaptenzorg en (online) mediapartners. “Ook mensen met een verstandelijke beperking zijn actieve mediamakers en hebben leuke accounts op sociale media. De Special Media Awards laten zien dat velen van hen over een flinke dosis digitale vaardigheden beschikken en wat de meerwaarde van media is. Zij zijn een inspiratiebron voor anderen”, aldus initiatiefnemer Sonja Heijkamp.

Professioneel en bevlogen

De vakjury selecteerde de winnaars uit een recordaantal van 131 inzendingen. Jurylid, theaterdocent en TikTok deskundige Lisanne Dijkstra: "Ik genoot van de puurheid en het enthousiasme van iedereen: de kandidaten, maar ook van het team." Het selecteren van de winnaars was geen makkelijke klus, want de 30 genomineerden bleken stuk voor stuk hun sociale media heel professioneel en bevlogen in te zetten. In de vakjury zaten naast Lisanne Dijkstra ook Teun Peters, Kars de Hollander, Sander Pat, Eelco Kingma en Kirsten Jassies. De genomineerden konden een mediatraining van de Social Media Juf volgen om zich voor te bereiden op de award uitreiking.

De vakjury heeft deze winnaars in de tien verschillende categorieën gekozen:

  • Beste Instagram Account: downsyndrome_queen uit Rotterdam
  • Beste TikTok Account: mijngehandicaptebroer uit 's-Hertogenbosch
  • Beste Podcast: Aut of the Podcast uit Losser
  • Beste Radio Station: Radio Gemiva uit Zoeterwoude
  • Beste Streamer: RjOmegaHD uit Apeldoorn
  • Beste Multi Media Team: SDW Journaal uit Roosendaal
  • Beste Vlogger: Liam Legend uit Bergschenhoek
  • Beste Video: Ricardo Elzer uit Baarn
  • Beste Videoclip: Jump In Freedom uit Leusden
  • Beste Kookvlog: De Bijna Chef uit Hendrik-Ido-Ambacht

De winnaars ontvingen een prachtige award, ontworpen en gemaakt door cliënten van ASVZ. Ook ontvingen zij het bordspel Sociale Slimmeriken over mediawijsheid, gemaakt door zorgmedewerkers van ’s Heeren Loo en studenten van Hogeschool Leeuwarden.

Meer informatie, jurycommentaar en links naar de sociale media-accounts van de winnaars, zijn te vinden op de website van Special Media Awards.

Feestelijke én veilige avond

Vanuit de organisatie is gezorgd voor een zo veilig mogelijk evenement met extra aandacht voor de landelijke corona maatregelen. Dankzij Co Hases op de rode loper en presentatoren Irene Moors en Kevin van den Berg was het een indrukwekkend feestje bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Dat kwam ook door de aanwezigheid van VIP-gasten als voormalig Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink, presentator Jurre Geluk, directeur van Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer en directeur Amerpoort Expertisecentrum Helma Groenewegen.

Voor iedereen die nog wil nagenieten van het feest is er de aftermovie. Deze wordt gemaakt door cliënten van het multimediateam van Pluryn. De aftermovie komt net als alle foto’s binnenkort beschikbaar op special-media-awards.nl. De uitreiking van de Special Media Awards 2021 van vrijdag 5 november is al op YouTube terug te kijken.

Week van de Mediawijsheid

De Special Media Awards werden uitgereikt tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021), die dit jaar draait om de vraag: hoe houden we het samen sociaal online? Kijk voor meer informatie en andere activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid op weekvandemediawijsheid.nl

De Special Media Awards 2021 worden georganiseerd door Amerpoort in samenwerking met ASVZ, Beeld en Geluid, Gors, ’s Heerenloo, Philadelphia, Cordaan, MediaLab, Netwerk Mediawijsheid, VGN, DYTG, StoryBart, Pluryn, Rick Brink Advies, MediaJungle, Social Media Juf, Kunstbaas, NEP, PACT-2017, HandicapNL, Jouw Dagbesteding, Instaproof, Teun Peters, K@rs de Hollander, Esther Meijer Fotografie, PQR, Dagen van Patje, Kevin van den Berg Producties, Innovatiestarters en MEE Veluwe.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: