Nieuws

App ingezet in therapie voor separatieangst

03 juli 2013

Separatieangst is de meest voorkomende angststoornis bij mensen met een verstandelijke en visuele beperking en kan tot ernstige gedragsproblemen leiden. Speciaal voor deze groep ontwikkelde Bartiméus een effectieve therapie met gebruik van moderne communicatietechnologie. De interventie TTSA  en de bijbehorende app zijn 3 juli in Instanbul gepresenteerd op het internationale ICEVI congres over leven met een visuele handicap.

Belangrijk element van Technologie ondersteunende therapie voor separatieangst (TTSA) is dat iemand met een verstandelijke handicap via een speciaal ontwikkelde iPhone-app aan zijn begeleider kan laten weten hoe hij zich voelt.
 
De app maakt gebruik van smileys, waardoor de communicatie over gevoelens heel eenvoudig verloopt. Zo zijn er 'emoticons' voor blij, boos, verdrietig, bang of help. Vervolgens ontvangt de cliënt via dezelfde app een reactie van zijn begeleider. Dit stimuleert het besef bij de cliënt dat hij altijd bij zijn begeleider terecht kan, ook als deze niet in de buurt is.

‘Ik ben blij!’- ‘Blij is verstuurd.’ - ‘Je bent blij!’ Zo ongeveer gaat de communicatie tussen cliënt en begeleider via de mobiele telefoon in z’n werk. ‘De begeleider praat later op een geschikt moment met de cliënt over de verzonden berichtjes en gevoelens die daarin zijn geuit’, vertelt Paula Sterkenburg, gz-psycholoog bij Bartiméus. ‘Hiervoor is een speciaal protocol ontwikkeld.’
 
Resultaten
Onderzoek van Afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Bartiméus toont aan dat angst, uitdagend gedrag en gevoelens van eenzaamheid afnemen na een interventie met TTSA. Na een paar weken voelt de cliënt zich al minder angstig.
 
De technologie werkt via het zogenaamde Shakem-systeem, ontwikkeld door Accessibility. Via de app kan een begeleider contact hebben met meerdere cliënten tegelijk. De behandeling staat onder begeleiding van een gedragsdeskundige. Via de statistieken in de bijbehorende webapplicatie kan een gedragsdeskundige of de organisatie die de client begeleidt meer inzicht krijgen in het gedrag van de cliënt.
 
De ontwikkeling van TTSA is mogelijk gemaakt met steun van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en ZonMW-Inzicht.
                                
Meer informatie over separatieangst, de  behandeling TTSA en de gebruikte technologie: www.bartimeus.nl/separatieangst.

Deze pagina is een onderdeel van: