Nieuws

Begeleiding à la carte: aan de slag met nieuwe woonvormen

18 december 2023

Een vernieuwend concept op het gebied van wonen en zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dat is de aanpak ‘Tiny Houses: zelfstandig wonen met zorg in de buurt’ van Ophovenerhof. Gehandicaptenorganisaties die hun zorg graag innoveren en anders willen kijken naar bestaand of nieuw vastgoed, kunnen veel leren van de aanpak en zich aanmelden voor Begeleiding à la carte 2.

Begeleiding a la carte 2 tiny houses

Met deze vernieuwende persoonsgerichte aanpak laat Ophovenerhof zien dat er voor cliënten meer mogelijk is dan intramurale zorg of ambulante begeleiding in de wijk. Met de tiny houses biedt zij een nieuwe woonvorm voor mensen voor wie zelfstandig wonen te moeilijk en wonen binnen de muren van de instelling te betuttelend is. Cliënten ontdekken in hun tiny house op het terrein van Ophovenerhof op een veilige manier wat ze wel en niet aankunnen. Meer weten over hun aanpak, zodat jij kunt bepalen of je mee wilt doen? Lees dan: De aanpak van Ophovenerhof laat zien wat er nodig is om tiny houses te bouwen.

Ambities om te leren van deze aanpak

Doe je mee aan Begeleiding à la carte 2, dan leer je samen met andere organisaties de aanpak kennen, toepassen en versterken. Je hoort wat er komt kijken bij de realisatie van de bouw van de zelfstandige units zoals tiny houses. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vergunningen, leveranciers en circulair bouwen. Daarnaast ga je aan de slag met de zorginhoudelijke kant van nieuwe woonvormen. Daarbij krijgt je ondersteuning van een coach, een actieonderzoeker en een kennisverspreider. Deelname is kosteloos, reken op ongeveer 6 bijeenkomsten per jaar en toepassing in de praktijk van je eigen organisatie.

Meer weten?

Alvast wat meer ontdekken? Ophovenerhof heeft al een draaiboek met handig stappenplan. Je kunt ook live in gesprek met de ontwikkelaars van deze aanpak: bestuurder Bert Ramakers en wooncoördinator Yolanda Vanderheijden. Zij vertellen hoe zij het hebben aangepakt, welke uitdagingen zij hadden en wat de businesscase is van Ophovenerhof. Er is ook ruimte voor vragen. Meld je hier aan voor het webinar op woensdag 10 januari van 9.00 tot 10.00 uur.

Over Begeleiding à la carte 2

Begeleiding à la carte wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Het programma is op 1 maart 2023 gestart en loopt 3 jaar. Lees meer over het programma Begeleiding à la carte 2 op het Kennisplein Gehandicaptensector.

Sam van den Brink
Wil je meer weten?
Neem contact op met Sam van den Brink