Nieuws

Ben jij duidelijk over agressie? Werk samen aan veiligheid in de zorg!

28 februari 2018

Zorgmedewerkers werken dagelijks aan goede zorg en een veilige leef-en werkomgeving voor cliënten en collega’s. Belangrijk onderdeel hiervan is het omgaan met agressie.  Het is van groot belang dat zorgorganisaties en medewerkers duidelijk zijn over agressie. Agressie komt voor, maar wordt niet geaccepteerd. In de praktijk blijkt niet altijd duidelijk waar de grens ligt. Zo hanteren collega’s bijvoorbeeld verschillende normen. Of wordt agressie in de zorg normaal gevonden en als onderdeel van het werk gezien. Daarom is het belangrijk agressie te bespreken in teams en ook als organisatie duidelijk te zijn over agressie.

De veilig plus aanpak

Uit het programma veilig werken in de zorg zijn veel praktijkvoorbeelden beschikbaar hoe met agressie om te gaan. Dit en meer kun je vinden op www.duidelijkoveragressie.nl.

Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor mensen die slechtziend of blind zijn, zegt in haar praktijkvoorbeeld het volgende over de agressiewijzer van duidelijkoveragressie.nl:

‘We hadden al ideeën over omgaan met agressie of zoals wij dat noemen omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag. Maar het was nog concreet en compleet nog niet. Met de agressie wijze hebben teams daar duidelijke afspraken over gemaakt. Ze zijn echt enthousiast over het resultaat”.

Op duidelijkoveragressie.nl vind je praktische tips hoe om te gaan met agressie. Zoals de agressiewijzer om te bespreken hoe je als team omgaat met agressief gedrag en waar de grens ligt. Medewerkers kunnen zo gewenst gedrag stimuleren en waar nodig agressie de-escaleren. Wanneer de grens wordt overschreden wordt daar een passende reactie op gedaan. Ben je benieuwd geworden en wil je meer informatie? Kijk op duidelijkoveragressie.nl

 

 

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: