Nieuws

Bewegen staat stevig op de weekplanning

27 juni 2013

Gezond zijn en gezond blijven is van groot belang. Maar mensen met een beperking hebben veel vaker gezondheidsklachten dan mensen zonder handicap. Goede ondersteuning op het gebied van gezond leven is dan ook heel belangrijk. Gehandicaptenzorgorganisatie Amerpoort bewees tijdens het deelproject Gezondheid van het Verbeterprogramma Gehandicaptenzorg dat je met kleine stappen al veel kunt bereiken. 

Het deelproject Gezondheid wilde organisaties stimuleren om actief bezig te zijn met het verbeteren van de gezondheid en leefstijl van cliënten. Het team ‘Louis Amstronglaan’ van Amerpoort ging aan de slag met het thema ‘bewegen’. Betsy van den Broek, activiteitenbegeleider: “Onze gesloten woongroep is onderdeel van een verpleeghuis en bestaat uit zeven bewoners. Ze hebben een verstandelijke beperking, met daarnaast onder andere dementie, longproblemen of diabetes. Iedereen loopt met een rollator en elke cliënt heeft verpleegkundige zorg nodig. Het onderwerp ‘bewegen’ was nog een ondergeschoven kindje. We waren er niet zo bewust mee bezig. Toen het deelproject Gezondheid startte, was dat een mooie aanleiding om ermee aan de slag te gaan.”

Oefeningen

Een bewegingsdeskundige kwam drie keer langs om met medewerkers en cliënten te oefenen. Ze liet verschillende oefeningen zien, zoals overgooien met een bal en elkaar spullen doorgeven. “Ze zette ook muziek op, met variaties in tempo”, zegt Betsy. “De cliënten waren meteen enthousiast, ze zaten echt te genieten. Ze kunnen deze oefeningen gewoon zittend doen, dus het is makkelijk te organiseren. Sindsdien plannen we elke week bewust een uurtje bewegen in. We bedenken onze eigen oefeningen en we gaan vaker een rondje met bewoners lopen. Er moet altijd een begeleider mee, maar toch plannen we er tijd voor in. We zijn ons bewust van het feit dat bewegen belangrijk is en dat we daar ruimte voor moeten maken. Het is nu een vast onderdeel van ons werk.”

Positief

Alle collega’s zijn enthousiast over het bewegen. “We zijn van het ene op het andere moment begonnen met het bewegingsuurtje en iedereen was meteen positief. Dan is het ook niet moeilijk om draagvlak te creëren. Zeker als je ziet hoe leuk de cliënten het vinden. Bewegen is goed voor ze en ze doen het ook graag. En het mooie is: ze kunnen meer dan ze denken. Ze zitten dan wel op een stoel, maar met die ballen kunnen ze nog prima overweg. En dat stimuleert natuurlijk om actief mee te doen aan de bewegingsactiviteit.”

Voor meer informatie


Tips: aan de slag!

  • Zorg dat collega’s het belang van gezond leven en bewegen inzien.
  • Begin klein en ga aan de slag. Plan vaste momenten in voor bijvoorbeeld een bewegingssessie.
  • Houd vol! Op korte termijn zie je geen resultaten van een gezondere leefstijl, het gaat juist om resultaten op de lange termijn.
Foto van Maartje van der Rijt
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maartje van der Rijt