Nieuws

Bijeenkomst Actuele ontwikkelingen rond het ondersteuningsplan op 4 juni 2019

02 mei 2019

In de gehandicaptenzorg werken alle organisaties volop met ondersteuningsplannen en daarvoor biedt de VGN-handreiking Ondersteuningsplannen veel handvatten. Sinds het verschijnen van deze handreiking, in 2013, is er nieuwe wet- en regelgeving gekomen en is er sprake van nieuwe inzichten. Reden voor de VGN om een bijeenkomst te organiseren over actuele ontwikkelingen rond het ondersteuningsplan.    

ondersteuningsplan

Actuele ontwikkelingen rond het ondersteuningsplan

1)De cliëntenorganisaties LSR, LFB en Ieder(in) hebben vanuit het project Een cliëntvriendelijk ondersteuningsplan (uitgevoerd vanuit de Kwaliteitsagenda) aanbevelingen ontwikkeld. Ze hebben onder meer verhelderd wat medewerkers/begeleiders goed moeten kunnen als het gaat om het ondersteuningsplan.
2)Het proefschrift Real lives on paper plans. Individual Support Planning for People with Intellectual Disabilities van Marjolein Herps verschaft nieuwe inzichten over hoe het werken met ondersteuningsplannen persoonsgerichter kan worden.
3)Actiz en VGN leggen de laatste hand aan het ontwerp voor een digitaal professioneel dossier, dat bedoeld is als houvast: voor softwareleveranciers en voor zorgaanbieders voor het bepalen welke eisen zij stellen aan een professioneel dossier. Doel is verbetering te bieden t.o.v. de huidige generatie elektronische cliëntdossiers, die veelal bestaan uit een verzameling functionaliteiten, ontstaan vanuit de administratieve processen waar later een zorgplan aan toegevoegd is.
4) Over kwaliteit zijn nieuwe denklijnen ontstaan, zoals het waardigheidsparadigma, de capabilities approach van Nussbaum en positieve gezondheid van Machteld Huber.

Programma

9.30 - 10.00 uur - Inloop

10.00 - 11.30 uur - Welkom door dagvoorzitter en presentaties over deze vier ontwikkelingen

11.30 - 12.00 uur - In gesprek met de deelnemers over de betekenis van deze ontwikkelingen voor de eigen huidige praktijk rond ondersteuningsplannen en voor de actualisatie van de VGN handreiking ondersteuningsplannen

12.00 - 12.30 uur - Speeddates over de vier presentaties

12.30 - 13.00 uur - Netwerklunch

Doelgroep, locatie, kosten en aanmelding

Deze bijeenkomst is met name bedoeld voor staf- en beleidsmedewerkers van VGN-leden 
De locatie vindt plaats in the Colour Kitchen (Zuilen), Prinses Christinalaan 1, Utrecht
Deelname is gratis voor VGN-leden en u kunt zich aanmelden via onderstaand formulier
Het maximale aantal deelnemers is inmiddels bereikt. U kunt zich alleen nog aanmelden voor de wachtlijst.

  

Marion Kersten
Wil je meer weten?
Neem contact op met Marion Kersten

Deze pagina is een onderdeel van: